• Harilik pune "Kudesnitsa"
Parim enne kuni 12.2020

Harilik pune "Kudesnitsa"

Origanum vulgare L.
  • Tootja: Aelita
  • Pakendis: 0,1
  • Saadavus: 2
  • 1.07€
  • 0.64€


Harilik pune "Kudesnica".
Mitmeaastane rohttaim kõrgusega 50-70 cm huulõieliste sugukonnast. Vars on püstine, karvane, lehed rootsulised, piklikmunajad, nõrgalt hambulise servaga, õied lillakad või roosad. Õitseb juulist - augustini, lõhnab vürtsikalt, väga meeldivalt. On hea meetaim ja annab suve jooksul 2-3 saaki. Õitsemise ajal kogutud ürti kasutatakse värskelt ja kuivatatult maitseainena, ravimina ja lõhnasegudes. Tõrjevahendina sobib kasutamiseks ka mesilas sipelgate ja koide vastu. Kasvuks päikeseline ja kuiv koht. Seeme tärkab 21-28 päevaga. Seemned väga väikesed, soovitav segada liivaga, külv 0,3 cm sügavusele. Ühes grammis on umbes 8000 seemet.


Pange tähele, et… lehti kasutatakse värskelt ja kuivatatult maitseaineks lihatoitudele, kartulile, ubadele, hernele ja salatitele. Punet kasutatakse ravieesmärkidel kui uriinieritust soodustavat vahendit, samuti soodustab ta seedeelundkonna tööd ja soolestiku peristaltikat. Soovitatud on ka pune kui antiseptiline ja tugevdav vahend –vannideks. Pune on väga hea meetaim, ta meelitab aeda putukaid-tolmeldajaid.
Aga kas teate, et… lehti kogutakse kuni õitsemiseni ja kasutatakse maitsetaimena nii värskelt kui kuivatatult. Säilitatakse tihedalt suletud purkides. Raviotsatarbel kogutakse taimi massilise õitsemise ajal ja kuivatatakse õhulises varjualuses nii kimpu köidetult kui õhukese kihina lahtiselt. Säilitatakse klaastaaras kuni 3 aastat.

Kasutatavad osad: terve taim ilma juurteta. Valikmaterjalis ei tohiks olla jämedaid varsi, mis sisaldavad vähe toimeaineid. 
Apteeginimetus: Origani herba (enne: Herba Origani).
Pune - mitmeaastane taim, 30-40 cm kõrgune, ülalpool harunevate, punakate vartega. Taim on näärmekarvakestega kaetud. Lehed on väga erineva suurusega (ülemised on alati väiksemad). Lehed on munajad või elliptilise kujuga, nende servad on suuremas osas siledad. Võrsetippudes paiknevad punastest või roosadest, 5 mm läbimõõduga õitest moodustunud kimbud. Kui õisi sõrmede vahel mudida, eraldub lõhn, mis veidi meenutab tüümiani lõhna. Õitseb juunist augustini. Pune kodumaaks on Vahemeremaad, siiski kasvab ta ka Lõuna-Saksamaal, Austrias ja Šveitsis  lubjarikastel ja rähksetel muldadel soojades kohtades, nagu lõunapoolsed kalded ja nõlvakud, lõunapoolsed metsaservad ja aruniidud. Kõiki taimeosi korjatakse õitsemise ajal. Kasulikum on korjata vaid taime ülemist osa. Kuivatatakse varjus, õhu käes. Temperatuur kuivatamisel ei tohi ületada +35°C, vastasel juhul hinnaline eeterlik õli lendub. Toimeained: eeterlik õli, parkained, mõruained.
Kasulikud omadused ja tarvitamine. 
Ravimtaimed, mis sisaldavad parkaineid, eeterlikke õlisid ja mõruaineid, on hinnatud vahendid seedetrakti haiguste korral. Seedekulgla desinfitseerimine ja seedemahlade eritumise stimuleerimine käib käest kätte; parkained mõjuvad kinnistavalt. Haiguste korral kasutatakse teed. Selle ravimtaime kõige levinumaks tarvitamismeetodiks on kurgu ja suu loputamine kurguhaiguste ja igemehaiguste korral.
Pune tee: 1sl punet kallata üle 1/4l keeva veega, lasta seista 10 minutit, kurnata. Teed tarvitatakse maovaevuste korral või suu ja kurgu loputamiseks. Köhavastase vahendina juuakse meega magustatud pune teed soojana, väikeste lonksudena.
Maitsetaimena kasutamine: pune iseloomustatakse sageli maitsetaimena, mis on majoraani sugulane, kuid tugevama maitsega. Ja selle iseloomustusega pole liialdatud. Pune omab väga tugevat maitset. Kaugetel aegadel Itaaliast pärit pune sai armastatuks ka meil, kuna võtsime üle paljud itaalia köögist pärinevad road. Mis sobib veel paremini spagettide ja lihakastme juurde kui aromaatne vürts? Tomatikastmele annab pune erilise tooni ja pitsa ilma puneta pole tõeline pitsa; see maitseaine on lausa loodud talle. See, kes pole itaalia köögist vaimustunud, võib proovida punet koos praekartulitega, praetud lihaga või rohelisega. Koos basiilikuga, lisades õige pisut tüümiani ja rosmariini, asendab ta dieettoitudes soola.
Pune vann: 100 g punet kallatakse üle 1l veega, kuumutatakse keemiseni ja lastakse 10 minutit tõmmata. Kurnatakse. Saadud tee lisatakse veega täidetud vanni. Suurt rolli rahvameditsiinis täidab pune tee kui kurgu ja suu loputamisvahendina. Punet segatakse sageli salvei ja kummeliga, mis on väga kasulik. Need kolm taime peavad olema segus võrdsetes osades. Tee valmistatakse juba kirjeldatud retsepti järgi. Veel praktiseeritakse haavade ravi pune tõmmisega, kuigi kummeli kasutamine on siin efektiivsem. Kõrvalmõjusid ei ole, kui vältida üledoseerimist ja mitte tarvitada seespidiselt rasedana. 

Origanum vulgare Harilik pune

Origanum vulgare Harilik pune

Harilik pune Origanum vulgare Душица обыкновенная

Common majoram Душица обыкновенная

Eng.: Common marjoram, European oregano, joy of the mountain. Suom.: Mäkimeirami. Sven.: Kungsmynta, dosta, koning, konungagräs. Bot. syn.: Origanum creticum L.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top