• Lavendel "Munstead Blue"

Lavendel "Munstead Blue"

Lavandula angustifolia Mill.
  • Tootja: Semo
  • Pakendis: 0,4 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.08€


Tähklavendel "Munstead Blue".
Püsik, lõhnav ilu-ja ravimtaim. Ülimalt meeldiva lõhnaga eeterlik õli annab õitele erilise kordumatu aroomi.  Lavendliõied on lemmikmaterjal "unepatjade" täiteks ja koitõrjeks. Õisikute kogumisega alustatakse kohe õite avanemisel. Enne külvi seemned stratifitseerida: segada niiske liivaga ja hoida temperatuuril +5 kraadi 30-40 päeva. 1 gramm = 900 seemet.

Lavandula officinalis Lavendel Lavandula angustifolia

Eesti tingimustes tasuks kasvatada ahtalehist lavendlit, sest teised liigid on rohkem soojalembesemad.
Ettekasvatus. Külvisügavus 0,5 cm. Avamaale istutakse öökülmaohu möödudes. Vajab päikeselist kasvukohta, vett hästi läbilaskvat mulda. Vegetatsiooniperioodi lõpus kärbitakse võrseid 2/3 võrra pikkusest. Soovitatav kerge talvekate.
Peenelehine lavendel on üks kõige lõhnavamatest taimedest. Hallikas-rohelised oksakesed moodustavad peaaegu põõsa, mis on keraja vormiga, 50 cm kõrgune ja 70 cm läbimõõduga. Eredad sini-violetsed või helesinised lõhnavad õied mis on koondunud 7-20 kaupa pintslikujulistesse õisikutesse. Õitsemise ajal juuni lõpust augusti keskpaigani loovad nad ületamatu ilu. Seemned valmivad septembris.
Kasutusala: peale maitsetaimede aia võib teda kasvatada alpi aias ja äärelillena. Lehtede langemist sellel taimel pole. Tubastes tingimustes võib teda kasvatada potilillena kus ta jääb alati igihaljaks. Mullastiku suhtes pole nõudlik, kasvab igal mullal kuid tunneb ennast hästi kui mulla hulka segada õhulist materjali. Seemned vajavad stratifitseerimist 30-40 päeva jooksul temperatuuril +5°C.Külv tehakse veebruaris-märtsis. Külvatakse kasti, mitte sügavale, kaetakse kilega. Taimed istutatakse välja aprillis-mais. Aromaatne lehestik on maitseks igale rohelisele salatile. Kuivades kimpudes kasutatakse aroomi andmiseks. Õite ja okste leotisega võib pritsida kasvavat kartulit, koloraado mardikas hoiab sealt siis eemale. Paljud kahjurid ei kannata tema lõhna. Lavendel võib kasvada aedades, kui maapealne osa hävib külmaga, kevadel kasvab uuesti. Okste ja õite keedis aitab hästi külmetushaiguste vastu, on nagu antiseptik, rahustav ja spasmide vastane. Peale rasket päeva on hea võtta lavendli vanne.
Agrotehnika: taimed istutatakse 30-40 cm kaugusele üksteisest. Istutussügavus 25-30 cm. Eelistab päikesepaistelist kasvukohta, tuulest varjatud. Lavendel ei kasva rasketel savikatel muldadel mis on kõrge happesusega ja kõrge põhjaveega. Mullasegu tehakse kerge ja toitaineterikas- lehemullast, kõdust ja liivast 3:2:1, lisades kemira universaali (täisväetis 20 g istutusauku.) Hooldus sisaldab rohimist, kobestamist ja kuivade okste eemaldamist.
Paljundamine: lavendlit võib kasvatada seemnetest. Tõusmed ilmuvad kolme nädala pärast, aga õitsema hakkavad nad teisel kasvuaastal. Seemned võib külvata ka avamaale oktoobri lõpus. Tõusmed ilmuvad kevadel mai lõpus. Põõsa jagamisel sügisel lõigatakse nad 8-10 cm peale tagasi ja mullatakse täites hoolega pealsete vahed. Kevadel riputatakse veel mulda peale. Suve jooksul annab lavendel tugevad lisavõrsed mis on tugeva juurestikuga. Sügisel kaevatakse põõsas välja ja jaotatakse.

Loe rohkem Seemnemaailma lugemissaalis: "Nauding hingele ja kehale".

Lavandula officinalis

Lavandula officinalis

Eng.: Common lavender, English lavender, true lavender. Suom.: Laventeli, tähkälaventeli. Sven.: Lavendel, äkta lavendel. Bot. syn.: Lavandula angustifolia P. Mill, Lavandula delphinensis Jord ex Billot, Lavandula officinalis Chaix., Lavandula spica L., Lavandula vera DC.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Vana traditsioon selle ravimtaime kasutamises: une soodustaja.
Efektiivselt mõjub padi kuhu on sisse pandud melissi lehti, humala käbisid ja lavendli õisi. See väike padjake pannakse padjale, padja alla või kõrvale. Väikesed lapsed ei saa tihti magama jääda kuna neil valutab kõht, lõikuvad hambad või on mingi muu vaevus. Padjake kummeli ja humalaga teeb imet.
Retsept: 20 g melissi lehti; 20 g apelsini õisi; 15 g kummeli õisi; 15 g lavendli õisi; 15 g roosi õisi.

Top