• Baklažaan mini "Ophelia" F1

Baklažaan mini "Ophelia" F1

Solanum melongena L.
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 10 s.
  • Saadavus: 10
  • 3.30€


Mini-baklažaan "Ophelia" F1.
Varajane hübriid: tõusmetest saagini kuni 55 päeva, taime kõrgus kuni 60 cm.
Viljad on mõruainevabad, säilivad hästi. Kääbuskasvuga taim sobib ka konteineris kasvatamiseks.

* Miks on baklažaanid kibedad ?
Kibedus baklažaani viljades on loomulik eripära, mis on seotud solaniini kogunemisega viljadesse. Tänapäevas sordid ja hübriidid kaubanduslikus küpsuses mõrud ei ole. Kuid kui neid lasta üle aja kasvada ja mitte õigeaegselt korjata, siis hakkavad moodustuma ja valmima seemned ja siis hakkab kogunema solaniin, mille tulemusena muutuvadki viljad puiseks ja mõruks. Väliselt aga on see protsess jälgitav vilja värvuse muutumises, reeglina kas pruuniks või kollaseks. Mida rohkem seemned valmivad, seda tugevamini avaldub kibedus. Peale selle ei tohi baklažaane säilitada valguse käes. Niisugune säilitamine soodustab solaniini kogunemist.
Kuidas baklažaani vilju säilitada ?
Esimene ja kõige tähtsam – ära säilita neid valguse käes. Niisugustes tingimustes tekib viljades mürgine alkaloid – solaniin. Teine vähetähtis reegel on: sorteerimine enne säilitamisel panekut. Säilitamiseks sobivad viljad pikkusega vähemalt 10 cm (pika viljakujuga) ja läbimõõt vähemalt 5 cm (teised kujud), kindlasti ei tohi olla nad ülevalminud, mehhaaniliste vigastustega ja haigustunnustega. Valitud viljad tuleb salvrätikuga puhastada, mitte pesta. Enne säilimapanekut on soovitav vilju jahutada. Võib eristada kahte temperatuurirežiimi säilitamiseks:
Esimene – temperatuuril +8+12°С võib säilitada kuni 30 päeva.
Teine – madalamatel temperatuuridel +5+6°С aga vaid 15 päeva(temperatuuril +1+3°С üle 2-3 päeva säilitamine aga põhjustab viljaliha tumenemist, kuigi väliselt ei muutu midagi). Peale selle, madalal temperatuuril pikemalt hoidmine põhjustab lõhede ja laikude teket. Säilitamisele mõjuvad ka loomulikult sordilised omadused. Hästi säilivad ebatavalise kujuga viljad, näiteks ümarad, tänu oma koore struktuurile, mis on hästi märgatav sortide "Borovitšok" ja "Gribnoje Udovolstvije" põhjal.

* Teravamaitselised baklažaanid talveks.
Koostisosad: 2 kg baklažaane, 3 spl soola (triiki), 100 g küüslauku, 40 g kibepipart, 300 g paprikat, 1 klaas 9 % äädikat.
1. Lõigata baklažaan koos koorega parajateks viiludeks.
2. puistata peale soola ja lasta 3 tundi seista.
3. Praadida väheses õlis.
4. Küüslauk, paprika, kibe pipar lasta läbi hakklihamasina.
5. Kõik segada, lisada äädikas. Panna steriilsetesse purkidesse, valada peale eraldunud soolvesi, kaanetada.
Hoida jahedas.

* Mitteteravad baklažaanid talveks.
Koostisained: 10 baklažaani, 10 suurt punast tomatit, 10 magusat pipart, 5 sibulat, 1 klaas taimeõli, 0,5 klaasi äädikat, 4 spl suhkrut, 2 spl soola.
1. Köögiviljad ja sibul hakkida jämedalt.
2. Puistata üle suhkru ja soolaga.
3. Valada peale õli ja äädikas.
4. Keeta 30 minutit.
5. Panna purkidesse, kaanetada, lasta teki all jahtuda ilma ümber keeramata.
Hoida toatemperatuuril.

 

Eng.: Eggplant. Suom.: Munakoiso, munahedelmä. Sven.: Äggplanta, Aubergine.Bot.:Solanum melongena L.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top