0 arvamust  |  Lisa arvamus
Cucumis sativus L.
Tootja: Franchi
Pakendis:1,5 g
Saadavus:Laos
2.94€
Maksudeta: 2.45€

Salatikurk "Sakamari" F1.
Keskvarajane (tõusmetest valmimiseni kulub 49-55 päeva) poolpikk hübriidne sort. Vilja pikkus 17-22 cm, kaalub 250-300 g. Hea maitsega. Universaalne kasutamine.
Agrotehnika iseärasused: kasvatatakse kile ja klaaskasvuhoones 1 m2-le istutatakse 2,5-3 taime. Võib kasvatada ka tubastes tingimustes. Reageerib hästi mineraalväetistega väetamisele. Vili ei muutu ruttu kollaseks ning säilitab kaua kaubandusliku välimuse. Vastupidav juurepõletikule, rõugetele ja kurgimosaiikviirusele. Kasutatakse salatikurgina kuid vilju võib ka soolata lühiajaliseks säilitamiseks, sobib ka koos tomatitega.
1 g = 25-40 seemet. Pakis seemneid 1,5 g.

* Kõige paremateks seemneteks loetakse külvil neid seemneid mille idandid moodustavad poole seemnete pikkusest. Eelidandatud seemned tuleb panna ainult niiskesse mulda-kuivas mullas nad hävivad. Kile all kasvatades ei soovitata kilet kohe eemaldada. Ereda päikesega võib taimi harjutada välisõhuga ainult korraga mõni minut. Täielikult võib nad avada ainult pilves ilmaga. Kui õitsemine hilineb on vaja kastmist vähendada. Pealtväetamiseks võib kasutada verejahu ja linnusõnniku lahuste segu. Kasvuperioodi alguses verejahu lahusega ja pärast linnusõnniku lahusega.
Proovige lihtsat kuid rikkaliku saagiga meetodit. Peenral kaevatakse iga 0,5 meetri tagant istutusauk 30-35 cm sügavune. Sinna pannakse sõnnikut, peale raputatakse mulda ning külvatakse üksteisest eraldi igasse auku 5-6 seemet. Peale tugevat kastmist kaetakse kilega, mis kinnitatakse äärtest raskusega. Iga augu kohale tehakse kilesse (10-15 cm) risti kujulised sisselõiked. Selle tulemusel on kile all seemnete idanemiseks soodsad tingimused - kõrge õhutemperatuur ja hea niiskus. Kui taime lehed jõuavad kileni tuleb avasid suurendada. Eelis on selles, et kurgi juurestik on pidevalt soojas ja tema arenguks on soodsad tingimused. Edasi taime kasvades jääb ta üleni kile peale. Kilet ei võeta ära sügiseni. Taimi kastetakse pidevalt ja antakse pealtväetist. Kurke korjates ei tohi neid murda vaid tuleb noaga lõigata. Kurgi varred on väga haprad ja tundlikud. Kurkide murdmisel saavad nad kannatada ja kasv võib peatuda. Kurkide korjamisel on vaja jälgida, et ei astutaks vartele. Kurgid lõigatakse ära viljavarre keskosas. Täiskasvanud külgharusid pole vaja ringi tõsta kohalt-kohale vaid jätta nii nagu nad on. Lehed on pööratud pealispinnaga valguse poole kui neid pöörata muutub nende asend ja nad võivad kolletuda, võrsed lõpetavad kasvu ja nad ei vilju enam.
Korjamisel võetakse ära kõik ülekasvanud ja deformeerunud viljad kuna nad pidurdavad korralike viljade kasvu. Kurke ei korjata päeval, vaid varahommikul kui peenrad on veel niisked ja viljad karged.
Kurgid taluvad kastmist otse juurele halvasti. Proovige järgmist originaalset kastmis- ja väetamis meetodit: pange taimede vahele umbes meetriste vahedega pooleks lõigatud plastpudelid mille kaudu kastke. Mesilaste juurde meelitamiseks võib taimi pritsida suhkrulahusega ( 1tl suhkrut 1 liitri vee kohta).
Kasulik on suve jooksul raputada kurgi peenrale (mitte mullates taimi) värsket toiteaineterikast mulda paksusega 1-2 cm koos orgaanika andmisega. Kurgi kasvatamisel kasvuhoones on tähtis hoida kõrget õhuniiskust. Selleks võib pritsida kasvuhoone vahekäikusid ja seinu veega.
Mugav on kurke kasvuhoones kasvatada spiraali toel. Selleks tõmmatakse kasvuhoone katuse alla traadid millelt ripuvad alla alumiiniumtraadist spiraalid (läbimõõt 8mm). Neid on kerge ära võtta ja tagasi panna rõngaste abil. Peale taimede välja istutamist võetakse spiraalid alla, keeratakse ettevaatlikult ümber taime nii, et taime vars oleks spiraali sees, seejärel riputatakse spiraal trossile tagasi. Kasvu ajal on vaja jälgida et taim ei tuleks spiraali seest välja. Seda võib kasutada ka tomatite juures. Alumiiniumtraadist spiraal on tunduvalt kindlam kui nöör. Kurki kasvatades on vaja meeles pidada, et tihedad külvid võivad viia taimede hävimiseni, kasv peatub, viljad hilinevad, saak langeb, samuti ka viljade kvaliteet. Taimed harvendatakse kui on ilmunud esimene pärisleht. Harvendamisel ei tõmmata taimi välja vaid nad lõigatakse mullapinna lähedalt ära. Peale harvendamist riputatakse peale turvast või saepuru 2-3 cm. Kui harvendamisega hilinetakse venivad taimed välja, külgvõrsed arenevad hilja ja saak langeb.

Kobestada on parem aiahargiga, mis torgatakse ridade vahel mulda ja tõmmatakse kohe välja, tegemata liigutusi külgedele. See kobestamise meetod jätab terveks juured, kobestades samal ajal mulla pindmist kihti. Õitsemiseni on kurke parem kasta hommikul, aga õitsemise ja vilja kandmise ajal õhtul. Pilves ilmaga kastetakse vähem kuid muld ei tohi olla kuiv. Et saada suuremat saaki ja kiiremini valmivaid vilju tuleb peavarred asetada vabale pinnale, kinnitada need hargikujuliste kepikestega mulda ja katta mullaga. Juurestiku paremaks arnguks ja toitumiseks tuleb peened külgvõrsed millel pole viljaalgmeid eemaldada ja tugevaid võrseid tagasi näpistada, kui nad on 35-40 cm pikkused.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.