• Juursigur "Polanowicka"

Juursigur "Polanowicka"

Cichorium intybus var. sativum
  • 1.19€


Juursigur "Polanowicka".
Külmakindel kaheaastane taim, mis esimesel aastal kasvatab ainult juure, aga teisel aastal ka seemned. Lehed on suured : pikkusega 25-35 cm ja laiusega 6-15 cm. Juurvili kaalub 150-400 g, pikkusega 15-35 cm (diameeter 2-8 cm. Külvatakse märtsist maini või augustist septembrini päikesepaistelisse kohta 3 mm sügavusele, huumuserikkasse, sügavalt kobestatud mulda, vahedega 30 cm.Viljaku korjamine - septembri lõpul.

Sigur pole meie põline looduslik taim. Seda tõestab näiteks kasvõi see, et me ei leia teda looduslikust taimekooslusest. Alati kasvab ta kuskil lagedamal jäätmaal.Ta on nagu  teiste taimedega sobimatu asukas. Kuid siiski ta püsib meie looduses. Sageli võib teda leida koos nurmikate või teiste kõrrelistega, aga ka suure teelehega. Kust see taim siis meie loodusesse ära eksis, leidmata siin õiget kohta? Selle seletamiseks peame teadma mõnda siguri kasutamisest. Nimelt on tal maa all peidus pikk ja jäme lihakas juur. Loomulikult on inimesed õppinud sellist andi kasutama. Kui siguri juured ära kuivatada ja siis peeneks jahvatada, saame pruuni “kohvipulbri”. Sellest valmistatud jook on tumepruun, mõru ja üpris kibe “sigurikohv”.  On olnud aegu, kus kohv pole olnud alati kättesaadav. Teatavasti kasvab kohvipõõsas vaid maailma troopilistes piirkondades. Nii ongi paljudes maailma paikades kasutatud sigurikohvi. See on küll kehvem ja kibedam, kuid siiski “kohv”. Nii on sigurit hakatud kasvatama kultuurtaimena ja ta on levinud enamikesse maailmajagudesse. Siguri kasvatamisega on tegeldud ka Eesti taludes ja sealt see taim meie loodusesse jõudis.
Kuidas sigurit ära tunda? Tal on helesinised õisikud, nagu rukkilillel. Kuid tema õisikud koosnevad teistsugustest õitest. Nendes on ainult keelõied, putkõisi neis pole. Ka on nende asetus varrel veidi teistsugune. Nimelt rukkilille õied asuvad varre ja selle harude tippudes. Siguri õied asuvad aga varrel olevate lehtede kaenlas lühikestel raagudel. Nii nagu rukkilille õied, on ka siguri õied heaks meeallikaks mesilastele. Noortest sigurilehtedest saab aga suurepärase salati. Tänapäeval on siguri kasvatamine kultuurtaimena peaaegu kadunud, kuna palju maitsvamat kohvipõõsa kohvi on piisavalt. Nii on sigur jäänud rohkem iluaedade kasvandikuks. 
Sigurit  võib ära tunda püstise varre, väikeste hambuliste lehtede ja taevasiniste õite järgi. Üldse on olemas üle 10 liigi sigureid. Enim tuntud on tavaline sigur (juursigur), mida kasutatakse kohvi aseaine valmistamiseks ja salatsigur (endiivia) mida kasvatatakse, kui salati taime. Siguri juurtes on suurel hulgal insuliini (kuni 49%). Tänu sellele kasutati teda ( ja kasutatakse siiani) siirupi valmistamiseks. Kuid tihemini valmistatakse temast jooki mida kasutatakse kohvi asendajana. Asi on selles, et see jook on kohvi sarnane (põhiliselt  värvuse poolest ), kuid ei sisalda kofeiini, mis mõjutab inimese närvisüsteemi ja südant ning on sellepärast paljudele vastunäidustatud. Selle joogi tarbeks aretati isegi mõned sordid. Sigurikohvi valmistamiseks kasutatakse siguri juuri mis meenutavad porgandit. Nad pestakse, kuivatatakse ja praetakse kuni pruuniks muutumiseni ja siis peenestatakse. Sellisel moel valmistatud sigur sisaldab 70% kuumas vees lahustuvaid aineid. Joogi valmistamine ei ole keeruline: peenestatud siguri pulber valatakse üle keeva veega ja saadakse jook mis on kohvi sarnane. Ehkki sigurist valmistatud jook pole nii aromaatne ja võimalik, et mitte nii maitsev kui naturaalne kohv kuid tal pole kasutuspiire, ta on isegi kasulik: ta rahustab närvisüsteemi, parandab söögiisu, avaldab head mõju soolestiku tegevusele. Teiste sõnadega sigurijook erinevalt kohvist ei oma vastunäidustusi  ja toiteväärtus on tal kõrgem kui tavalisel kohvil. Kohvi aseainet ei tehta mitte ainult sigurist. Kohvi asemele sobivad suurepäraselt oder, kaer, rukis, sojauba, kastanid. Kõik nad ei sisalda kofeiini. Joogi valmistamise põhimõte on samasugune: nende seemned alguses praetakse, seejärel peenestatakse. 

Цикорий корневой "Полановицкий".
Цикорий - травянистое растение, встречающееся в умеренных и субтропических поясах Евразии на пустырях, у дорог, на лугах, то есть почти везде. Его можно узнать по прямому стеблю, маленьким зубчатым листьям и небесно-голубым цветам. Всего существует около 10 видов цикория. Наиболее известные - цикорий обыкновенный (или корневой), широко используемый для приготовления суррогата кофе, и цикорий салатный (или энвидий), культивируемый как салатное растение. В корнях цикория корневого содержится много полисахарида инулина (до 49%). Благодаря этому корни цикория издавна использовали (и используют до сих пор) для приготовления сладкого сиропа. Однако еще чаще корни цикория идут на изготовление напитка, который впоследствии придумали использовать как заменитель (суррогат) кофе. Дело в том, что этот напиток чем-то похож на кофе (скорее по цвету, чем по вкусу), но не содержит кофеина - вещества, оказывающего возбуждающее действие на нервную систему и сердце человека, и поэтому противопоказанного некоторым людям. Ради такого напитка даже вывели специальные сорта цикория с утолщенным корнем. 
Итак, для изготовления напитка используют корни цикория, напоминающие по форме морковку. Их моют, сушат, обжаривают до коричневого цвета, а затем размалывают. Приготовленный таким образом цикорий содержит до 70% растворимых в горячей воде веществ. Процесс приготовления напитка не сложен: молотый цикорий просто заваривают кипятком, при этом получается приятный на вкус напиток, похожий, как было сказано выше, на кофе. Хотя напиток, приготовленный из цикория, не такой ароматный и, возможно, не такой вкусный, как из натурального кофе, но он не имеет ограничений в использовании и даже полезен: цикориевый напиток успокаивает нервную систему, улучшает аппетит, благотворно влияет на функцию кишечника. Другими словами, цикориевый напиток, в отличие от кофе, не имеет противопоказаний, не несет в себе риска вредного воздействия на организм и при этом пищевая ценность цикориевого напитка выше натурального кофе. Суррогаты кофе делают не только из цикория. Для кофейного напитка также прекрасно подходят ячмень, овёс, рожь, соя, каштаны, жёлуди. Все они также не содержат кофеин. Принцип приготовления напитка практически тот же: семена этих растений сначала обжаривают, затем размалывают.

Eng.: Coffee chicory, coffee weed, common chicory, succory. Suom.: Juurisikuri. Sven.: Cikoria, cicoria, vägvårda.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Raviks kasutatakse hariliku siguri juuri, ürti, piimmahla.
Siguri juurtest on leitud inuliini, valkaineid, parkaineid, glükoosi, klorogeen -, isoklorogeen- ja askorbiinhapet, B rühma vitamiine, koliini, rasvu, glükosiide, pektiini.
Lehtedest on leitud inuliini, askorbiin- ja sigurhapet.
Õitest on leitud kumariin glükosiide.
Keedus on mikroobide- ja põletikuvastase ning kootava toimega, soodustav isu teket, parandab seedimist, suurendab uriini ja sapi eritust, takistab kõhulahtisust.
Välispidiselt kasutatakse mähisteks furunkulite ja karbunkulite korral. Seemnete keedus on valuvaigistav, palavikku alandav ja higistama ajav.
Rahvameditsiin kasutab juurte keedust ja ürdi tõmmist seespidiselt kui vahendit, mis tõstab söögiisu ja parandab ainevahetust jõuetuse, kollatõve, hepatiidi, sapikivide, gastriidi, maohaavandite, kõhulahtisuse, kusepidamatuse, allergia, ekseemi, furunkulite, nefriidi ja diabeedi korral.
Ürdivannid aitavad nahamädanike puhul.
Juurte keedust kasutatakse soojalt suuõõne loputamiseks hambavalu, stomatiidi puhul, kurgu loputamiseks angiini korral ja kasutatakse ka haigetele liigestele podagra puhul.
Värske mahl või taime maapealsest osast tehtud puder on kasutusel ekseemide, nahalöövete, akne ja furunkulite raviks.
Taime erinevatest osadest tehtud galeenilised ja neogaleenilised preparaadid on laialdaselt kasutusel sapiajatina, haavu parandava, põletikuvastase vahendina, mao sekretsiooni stimulaatorina.
Ürdist tehtud värske mahl või tõmmis alandab veresuhkru taset, on türeostaatilise mõjuga.
Sigurijuurte kuivekstrakt doosina 50mg/kg kehakaalu kohta on selgelt väljendunud suhkrut alandava toimega.  

1 spl peenestatud sigurijuurt 1 klaasi keeva vee kohta, lasta 2 tundi termoses tõmbuda, kurnata.
Võtta sisse ¼ klaasi 3-4 korda päevas enne sööki isu parandamiseks, gastriidi, enterokoliidi, mao haavandtõve korral ja diureetikumina.

4 spl peenestatud risoomi ja maapealset osa 1 klaasi keeva vee kohta, keeta 5 minuti, lasta 1 tund tõmbuda, kurnata.
Kasutada välispidiselt nahalöövete, vistrike, furunkulite, mädanevate haavade ja ekseemi raviks (vanniks laste diateesi korral, aga samuti mähisteks ja loputamiseks).
Protseduuri korratakse 2-3 korda päevas.
Vanne tehakse enne magamaminekut.

Top