• Pekingi kapsas "Mirako" F1

Pekingi kapsas "Mirako" F1

Brassica rapa subsp. pekinensis
  • 0.96€


Pekingi kapsas "Mirako" F1.
Külv märtsis kasvuhoonesse. Istikud ümber istutada avamaale, ridadesse, 40-45 cm ridade vahe, 25-30 cm taimede vahe. Saak koristatakse 30-40 päeva möödudes. Varasema saagi saamiseks istutada lavadesse, 15 cm vahemaadega.

* Pekingi kapsa kasvatamine varakevadel põllul on seotud mõningate riskidega. Esmajärjekorras on see seotud üsna madalate temperatuuridega, just peale istikute väljaistutamist, mis viib enneaegse õisikuvarre moodustumiseni. Seepärast on soovitav taimi pärast väljaistutamist katta, kui ööpäevane keskmine temperatuur langeb alla +18°С.
Järgmine faktor, mis põhjustab ennakõidumist on päeva pikkus. Ebasoovitav on pikk päev – üle 14 tunni. Kusjuures situatsiooni süvendab veel see, kui sellega kaasneb madal temperatuur (alla +15°С). Selline olukord võib tekkida, kui taimed istutada välja aprilli keskpaigas, kui päev on juba piisavalt pikk ja keskmine temperatuur on võrdlemisi madal. Samal ajal kõrge (üle +21°С) temperatuur oluliselt vähendab ennakõidumise tõenäosust, isegi juhul, kui nad kasvavad pikapäeva tingimustes. Niisugune situatsioon on omane „pekingi“ kasvatamisel suvisel ajal.
Valides õige sordi, võib oluliselt vähendada ennakõidumist, kuid sel perioodil on tootmine nii ühel kui teisel põhjusel riskantne: kõrge temperatuur, ebapiisav sademete hulk ja madal õhu- ja mullaniiskus põhjustavad füsioloogilise häireid, samuti ka kapsapea ebaõiget moodustumist. Reeglina moodustuvad siis väiksema pinnaga lehelabad ja pikemad leherood. Pea võib ka olla vähem tihedam. Peale selle on sel ajal suurem oht taimede nakatumiseks taimehaigustesse ja kahjurite levikuks (ristõieliste maakirp ja kapsakärbes).

Avamaal kasvatamisel on kuivem ja kõrgema temperatuuriga periood sageli juulis ja augustis, kapsa kastmine on äärmiselt vajalik. Suurem vajadus niiskuse järele on kapsapeade moodustumise faasis. Seepärast on soovitav, et mullaniiskus oleks sel ajal vähemalt 70% mulla absoluutsest niiskusest. Peade heale kvaliteedile, õigele kujule ja tihedusele avaldab soodsat mõju kui temperatuur on veidi üle +15°С. Niisugusel temperatuuril moodustab pekingi kapsas laia pearootsu ja lehelaba, samuti ka tiheda pea. Nendest praktilistest faktidest selgub, et kõige sobivamad ilmastikutingimused kapsapea moodustumiseks on just sügisesel kasvatamisel.
Taimed, mis istutatakse suve keskpaigas, on kasvu algperioodis ja sel ajal valitsev ööpäeva kõrge keskmine temperatuur takistab nende kiiret valmimist. Peale selle, pikkamisi muutub päev lühemaks ja järk-järgult langeb keskmine ööpäevane temperatuur. Lühike päev pidurdab ennakõidumist. Peab märkima, et niisuguse päeva pikkuse juures (alla 12 tunni) on taimed juba hästi arenenud, seepärast võrdlemisi madal päevane temperatuur (umbes +15°С) ja veelgi madalam öine temperatuur soodustavad hea kvaliteediga kapsapeade moodustumist.
Viimases kasvufaasis (oktoobris) pidev temperatuuri alanemine soodustab pekingi kapsal massi suurenemist ja tihedamat pead. Kapsa arengu lõppfaasis sügisel võivad kapsad probleemideta taluda ka lühiajalisi öökülmi (kuid sel juhul ei sobi nad säilitamiseks).

 

Engl.:chinese-cabbage.Suom.: Kiinankaali. Sven.: Kinesisk Salladskål.Bot.:Brassica rapa subsp. pekinensis

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top