• Maasikaspinat

Maasikaspinat

Chenopodium capitatum
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 0,3 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.50€


Maasikaspinat
Tugevasti harunenud varrega rohttaim. Lehekaenaldes asetsevad omavahel kokkukasvavad õisikud moodustavad hiljem mahlakad, erepunased liitviljad-kerakesed. Välimised liitviljad meenutavad vaarika vilju. Leht meenutab maitseomadustelt spinatit, "marjade" maitse aga mooruspuud või põldmuraka-vaarika hübriide. Lehtedest valmistatakse salateid ja lisatakse suppidele. Liitviljadest tehakse keediseid, valmistatakse mahlu ja kompotte. Külv varakevadel avamaale, seemneid võib enne külvi leotada kerges kaaliumpermanganaadi lahuses 30 min. Maasikaspinati "marjad" valmivad järk-järgult, seetõttu koristada saaki mitu korda.
1,0 g = 1000-1200 seemet.
Kasvuala: pole nõudlik, kasvab kergesti igal pinnal ereda päikese käes või poolvarjus. Kuid vajab sooja kliimat ja viljakat mulda mis on rikas kaltsiumi sisalduse poolest.
Paljundamine: seemnetega: kui muld sulab külvatakse seemned otse mulda skeemil 40x40 cm, mitu seemet külviauku 0,3 cm sügavusele. Enne külvi sorteeritakse nõrgad ja haiged seemned välja seejärel hoitakse 30 min nõrgas kaaliumbermanganaadi lahuses. See soodustab seemnete idanemist 2-3 päeva varem. Peale kastmist kobestatakse külviaugud ja multsitakse peene kõduga. Peale kahe pärislehe moodustamist taimed harvendatakse jättes igasse pessa ühe taime. Paremini kasvavad avatud kasvukohal, juurtele mitte haiget teha.
Hooldus: rohitakse, kobestatakse ja kastetakse. Esimene pealtväetamine tehakse ammooniumsalpeetriga (1spl. 10 liitri vee kohta) üks liiter lahust külviaugu kohta anda siis kui taimel on alles idulehed. Taimevarte moodustamise ajal viiakse mulda kõdu. Kui soovitakse marju kasutada toiduks anda kasutusajal ainult orgaanikat.
Kasutusala: Selle kauni taimega võib dekoreerida oma aeda avamaal või konteinerites. Põõsakesed mis on 40 cm kõrgused on väga tugevad kuna harnevad hästi ja annavad võrseid. Marjadest saab hea keedise, mahla ja kompotte. Lehti võib lisada suppidesse ja salatitesse.

Chenopodium foliosum, Maasikaspinat

Maasikaspinat
 

Eng.: Strawberry Spinach. Suom.: Marjasavikka ("Mansikkapinaatti"). Sven.: Smultronspenat (Bärmålla).

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Maasikaspinati kodumaaks on lõunapoolsed alad Euroopas, Põhja-Aafrikas, Vahemere maad. Erinevalt teistest spinatitest on maasikaspinatil hõrgud söödavad marjad. Spinat kasvab kiiresti ja moodustab suured puhmad helerohelistest ümaratest lehtedest (7x6 cm), mis asetsevad pikkadel raagudel ja seejärel kinnituvad vartele. Nad hargnevad hästi, mille tulemusena moodustuvad põõsad kõrgusega kuni 80 cm. Peale selle moodustuvad lehe kaenlas marjad, mis meenutavad kujult peedi seemet. Kasvades moodustavad nad lapik-ümara vormi, läbimõõduga 2 cm. Alguses on nad oranþikas-punased, valmides muutuvad nad vaarikpunaseks ja läikivateks. Marja kinnituskohast jäävad nad oranþiks. Sel ajal näevad taimed väga kaunid välja. Saagi raskuse all taimed painduvad ja vajavad toestamist. Marjade maitse meenutab vaarikat. Marjad valmivad järk- järgult alustades alumistest võrsetest, esimesed ilmuvad juba 1,5 kuud peale külvi. Saagi koristamist võib läbi viia mitmeid kordi suve jooksul kuni külmade saabumiseni kuna marjad ei varise kergesti. Külmade suhtes on maasikaspinat vastupidav nii kevadel kui sügisel kuni -10*C. Kuumus ei kahjusta samuti taimi.

Top