• Põlduba "Black Russian"

Põlduba "Black Russian"

Vicia faba L. var. major Harz
  • Tootja: Aelita
  • Pakendis: 20,0 g
  • Saadavus: 1
  • 1.54€


Põlduba ''Black Russian''.
Varajane külmakindel sort (tõusmetest söögivalmimiseni kulub 35-45 päeva). Seemnete küpsemiseni - 95-105 päeva. Kauna pikkus 10 cm, mis sisaldab 4-5 terad.
Taim on harunev, kõrgusega 80-110 cm. Õied valged, tumedate täppidega tiivakestel. Saagikus 1,5 kg /m2.
Agrotehnika iseärasused: sobiv avamaale.
Valmimisaeg: keskvalmiv, valmib 97-107 päeval.
Vili: kaunad veidi kõverdunud, pikkusega 7-8 cm, tumevioletsed. Sisaldavad kuni 6% valke. Toorestes ubades sisaldub palju PP grupi vitamiine, karotiini (kuni 2,5 %).
Vastupidavus: külmakindel.
Kasutamine: koduses kulinaarias ja konserveerimiseks.
1 gramm = 1-3 seemet.

Broad beans Black Russian Põlduba Härkäpapu Bondböna Vicia faba L. var. major Бобы Русские Чёрные

Бобы овощные "Русские чёрные".
Очень калорийные зёрна с высоким содержанием белка и сахара.
Мясистые и нежные бобы без пергаментного слоя.
Ранний холодостойкий сорт: от всходов до готовности боба к употреблению в пищу 35-45 дней, до полного созревания семян - 95-105 дней. Стебель высотой 70 см.
Боб-лопатка длиной до 10 см, содержащий 4-5 зёрен. В створках боба отсутствует пергаментный слой. Створки мясистые, нежные и сочные. Зёрна в технической спелости тёмно-фиолетовые, с высоким содержанием белка и сахара. Бобы и семена используют в стадии молочной спелости для консервирования, замораживания и в кулинарии.Предназначен для консервирования и приготовления различных блюд.

Eng.: Heirloom Broad beans "Black Russian", Non-hybrid, Untreated, Non GMO. Suom.: Härkäpapu. Sven.: Bondböna. Bot.: Vicia faba L. var. major Harz.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Retseptid. 
Hapukapsasupp ubadega (eesti köök).
100 g sealiha ja samapalju hapukapsast, 30 g ube, 20 g kruupe, soola. Sealiha koos ubadega keeta poolpehmeks, siis lisada kapsas, kruubid ja keeta valmis. 
Burgundia oad (prantsuse köök).
750 g valmimata oakaunu, 250 g porgandit, 2 sibulat, 1 pits punast veini, 125 g väherasvast suitsuliha, 2 spl maitserohelist, soola, pipart. Kaunad murda pooleks või kolmeks, lisada veidi vett ja hautada pehmeks, lisada vein ja porgand, mis oli eraldi keedetud. Maitsestada soola ja pipraga, hautada kõik koos läbi. Lisada maitseroheline, sink lõigata kuubikuteks, praadida kergelt läbi, lisada sibularõngad ja praadida. Oad koos porgandiga panna taldrikule, peale kallata singiga praetud sibul. Juurde võib anda liha või biifsteeki. 
Oapasteet. 400 g ube, 100 g värsket pekki, 3-4 muna, 4 klaasi koort, 1 sibul, veidi saiasisu, loorberileht, pipart, soola. Oad keeta ilma soolata pehmeks, hõõruda läbi sõela. Peenestada pekk, panna kastrulisse ja lasta rasval välja tulla. Selles praadida sibul, lisada oad ja koores leotatud saiasisu, 3 spl puljongit koos loorberilehega, maitsestada. Kui mass jahtub, lisada ühekaupa munad, vahustada, seejärel panna kuni lauale andmiseni külma. 
Oad suitsuribiga. 
120 g ube, 30 g suitsuribi, 35 g sibulat, 15 g searasva, 50 g punast kastet, küüslauku, tilli või peterselli. Ribi lõigata 1 cm suurusteks kuubikuteks, segada keedetud ubadega, lisada kaste, ega, lisada kaste, rasvas praetud sibul ning soolaga segatud küüslauk. Kõik segada, keeta umbes 10 minutit. Lauale andmisel puistata peale maitserohelist. 
Oad tomatiga. 
100 g ube, 100 g värskeid tomateid, pekki, 20 g võid või taimeõli, 5 g sidrunimahla või 0,1 g sidrunhapet, pipart, peterselli või tilli. Valmistada kaste, mille jaoks panna tomatid 2-3 minutiks keeva vette, siis võtta välja, lõigata pooleks, eemaldada koor ja seemned. Viljaliha tükeldada, panna nõusse, lisada või ja kuubikuteks lõigatud pekk ja keeta, kuni tomat on pehme. Siis lisada sool, pipar sidrunimahl. Kui roog antakse lauale külmalt, siis valmistada kaste õliga. Võib lisada ka praetud sibulat, veidike küüslauku (alla 0,5 g 1 l kastme kohta), mis kindlasti on vaja soolaga hõõruda. Värskete tomatite asemel võib kasutada ka tomatipastat või püreed. Lauale anda kuumalt koos maitserohelisega. itserohelisega. 
Kapsaga küpsetatud oad. 
70 g ube, 25 g kastet, 150 g hautatud kapsaid, 5 g searasva, õli või margariini, 3 g riivsaia, 5 g juustu. Keedetud oad panna kastmesse, ahjuvormidesse teha valmis portsjonid, mis katta pealt kapsakihiga, tasandada ja katta riivsaiaga segatud riivjuustuga. Küpsetada praeahjus, kuni kapsa pinnale moodustub koorik. Lauale anda samas nõus, milles küpsetati. 
Oad koduses kastmes. 
100 g ube, 75 g puljongit, 10 g sellerit ja 10 g peterselli, 20 g porrut, 15 g õli, 3 g jahu, 5 g 9% veiniäädikat, pipart, tilli või peterselli. Puhastatud köögiviljad lõigata tükkideks ja hautada õlis pehmeks, seejärel lisada puljong, keeta, lisada jahu ja keeta veel 10-15 min, seejärel kurnata kaste läbi sõela, hõõrudes sellest läbi ka köögiviljad. Maitsestada soola, pipra ja veiniäädikaga, siis lisada äsja keedetud oad ja keeta läbi. Lauale anda kuumalt, lisades maitserohelist.
Oad ploomidega. 
100 g ube, 100 g värskeid ploome, 5 g suhkrut, 25 g peenestatud sibulat, 30 g saia, 20 g võid või searasva, 20 g sibulat. Oad keeta valmis, vesi ära valada. Ploomid panna keedunõusse, lisada veidi ubade keeduvett, keeta läbi. Hõõruda läbi sõela, lisada rasvas praetud sibul, suhkur ja sool. Panna juurde oad ja keeta veel 8-10 min. Kuuma püree peale, mis on pandud sügavasse ja väiksesse taldrikusse, puistata võis praetud saiakuubikud. Kuivikute asemel võib kasutada ka nisu- või maishelbeid. 
Oakotletid. 
100 g ube, 10 g päevalille või muud õli, 25 g mannat, 1 muna, 10 g riivsaia, 5 g sibulat, 100 g tomati- või koorekastet. Keeta veega, oakeeduvee või piimaga mannapuder. Ubadest teha püree, lisada kuum mannapuder, toores muna, passeeritud sibul ja lasta kõik läbi hakklihamasina. Massist vormida bitkiid või kotletid, paneerida need jahus või riivsaias ja praadida mõlemalt poolt, kuni pinnale tekib koorik. Seejärel panna 5 minutiks praeahju. 
Oa- ja kartulivorm. 
50 g ube, 115 g kartuleid, 20 g sibulat, 10 g õli, 1 muna, 5 g hapukoort, 5 g riivsaia, 75g kastet. Keedetud oad, kuumad keedetud kartulid (kooreta) ja kergelt praetud sibul lasta läbi peente avadega hakklihamasina. Mass maitsestada soolaga, lisada toores muna, segada ja panna ühtlase kihina (alla 4 cm) õliga määritud vormi, pealt määrida muna-hapukoore seguga ja küpsetada praeahjus kuni kooriku tekkimiseni. Valmis küpsetis lõigata kolm- või nelinurkseteks tükkideks. Enne laualeandmist valada peale koort või punast lihakastet. 
Küpsetis ubade ja kohupiimaga. 
100 ube, 50 g piima, 25 g mannat, 5 g õli, 1 muna, 5 g riivsaia, 50 g kohupiima, 10 g suhkrut, 35 g hapukoort. Oad keeta ja lasta läbi peente avadega hakklihamasina. Saadud püreele lisada piimaga keedetud mannapuder, toores muna, sool, suhkur ja kohupiim (seda on 50% kuivade ubade kaalust). Kõik hästi segada ja lasta veelkord läbi hakkmasina. Saadud mass panna õliga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud ahjupannile kuni 4 cm paksuse kihina, pealt määrida hapukoorega, küpsetada kuumas praeahjus 30-40 minutit. Lauale anda kuumalt koos hapukoorega.
Oad vasikalihaga. 
800 g vasikaliha ja 800 g ube, 100 g sibulat, 20 g jahu, 200 g värskeid tomateid, kimp peterselli ja tilli. Puhastatud oad, sibul ja tomat lasta tõmmata 10-15 min järel lisada poolvalmis liha ja jätkata keetmist. Lauale andmisel lisada peenestatud maitserohelist. Juurde anda hapupiima. 
Oa püreesupp. 
½ klaasi ube, 1,5 l vett, 2 porgandit, 1 petersellijuur, 1 sibul, ½ porrut, 3 spl võid, 1 spl jahu, 2 munakollast, 1 kl piima, soola. Oad puhastada, pesta, panna külma vette mõneks tunniks likku. Seejärel vesi kurnata, lasta keema, lisada oad, porgand, petersell ja sibul ja keeta nõrgal tule, kuni oad on pehmed. Seejärel võtta porgand, sibul ja petersell välja, leem kurnata, oad ja porru hõõruda läbi sõela, lisada leem, sool ja keeta läbi. Jahu kuumutada kergelt õlis, lisada kuum piim ja lisada läbi sõela supile. Segada, lasta keema tõusta ja panna pott pliidi servale. Munakollased vahustada, lisada kuum piim ning segu valada läbi sõela supisse. Maitsestada võiga, supi juurde võib eraldi anda kuivikuid.

Top