• Basiilik "Purpuurne saluut"

Basiilik "Purpuurne saluut"

Ocimum basilicum L.
  • Tootja: Gavrish
  • Pakendis: 0,3 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.17€


Aromaatne basiilik "Purpuurne saluut".
Varajane sort nelgi aroomiga.
Taim on poollaiuv, hästi lehistunud, kõrgus 40-50 cm. Lehed on tumevioletsed, tugeva aroomiga. Ühe taime mass 180-230 grammi.
Nõudlik soojuse ja valguse suhtes. Istutatakse külmade tuulte eest varjatud ja päikeselisse kohta. Niiskuselembene, reageerib hästi väetamisele lämmastikväetistega, mis aitavad suurendada lehemassi. Et põõsas paremini haruneks, näpistatakse taime latv tagasi.
Sordi väärtused: väga tugeva aroomiga, mis säilib kuivatatud taimedel kuni 3 aastat, väga nõutud sort.
Kasutatakse värskelt salatirohelisena, vürtsina liharoogade juurde, marinaadides, kuivatatult maitseaineana. Kasutatakse nii ravimtaimena kui profülaktikaks neeru- ja sapipõie haiguste korral.

Vürtsbasiilik Purpuurne Basil Purple Basilika Базилик пурпурный

 

Eng.: Basil. Suom.: Basilika. Sven.: Basilika.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Basiilik on üks kõige populaarsemaid maitsetaimi. Eriti Kaukaasias, kus seda taime tuntakse pigem reigani nime all. Basiilikut (Ocimum basilicum) on erinevaid liike, alaliike ja kultuurvariatsioone. Kõik nad erinevad üksteises suuruse, värvi ja lõhna poolest. Basiiliku lehed võivad olla tillukesed või päris suured, sirgete või sakiliste servadega, rohelised, lillakasrohelised või lillad. Õisikutesse kogunenud õied aga valged, roosad või lillad.
Basiiliku kodumaaks peetakse India idaosa ja Iraani, kui seda on aastasadu kasvatatud maitse- ja ravimtaimena. Basiilikust punutud pärgi on leitud Egiptuse vaaraode hauakambritest. Euroopasse jõudis basiilik tunduvalt hiljem. Pärimuse järgi leidis keisrinna Helena basiilikutaime Jeruusalemmast Issanda haua juurest. Teda võlus taime lummav aroom. Sellest ajast saati ei ole basiilik õigeusklikele lihtsalt maitsetaim – temaga kaunistatakse kirikuid ja pühasid kohti.
Basiilikus on kahtlemata midagi erilist. Asjata ei mainita teda paljude rahvaste legendides ja pärimustes armastuse, surematuse ja perekonnaõnne sümbolina. Ilmselt on see eelkõige seotud basiiliku raviomadustega. Rahvameditsiinis kasutatakse basiiliku lehti, juuri ja seemneid erinevate haiguste ravimiseks. Peale keeruka koostisega eeterliku õli, mis on tugevate bakteritsiidsete omadustega, sisaldab basiilik suhkruid, karotiini, fütontsiide, vitamiine C, B1, PP ja rutiini.
Eriti hinnatakse aga basiiliku aroomi. See on erk, tugev, erinevatel sortidel erinevate varjunditega: sidruni, nelgi, mündi, aniisi, pipra, kampari jne. Basiilik annab igale toidule erilise lõunamaise varjundi, eiti koos koriandriga.
Idamaade köögis kasutatakse basiilikut värskelt ja kuivatatult. Basiilik on levinud ka Euroopas: Prantsusmaal, Itaalias ja Kreekas lisatakse basiilikut juurvilja, liha- ja kalatoitudele. Basiilikuokstest tehakse maitseäädikat. Kuivatatud lehti kasutatakse aga koos rosmariiniga pipra asemel.
Eesti suvi ei ole basiiliku jaoks sageli siiski piisavalt soe – taim kasvab aeglaselt ja näeb nõrk välja. Seepärast ei ole jahedal suvel mõtet basiilikut välja istutada vaid jätta see kasvuhoonesse kurkide ja paprikate vahele. Kasu on sellisel juhul mitmekordne – basiilik kasvab jõudsalt ja teised taimed on tänu tema fütontsiidsetele omadustele kaitstud lehetäide ja muude kahjurite eest.
Basiiliku varjulises kohas kuivatatud ja seejärel pulbriks hõõrutud lehti ja varsi on parem hoida hermeetiliselt suletud nõudes, pimedas ruumis – siis säilib basiiliku aroom kauem. Kui aga tahate, et teil oleks kogu aeg olemas värske basiilik, pange taimed potiga aknalauale.

Top