• Artišokk "Plein Blanc Ameliore"

Artišokk "Plein Blanc Ameliore"

Cynara scolymus
  • Tootja: Nojus
  • Pakendis: 1,0 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.35€


Artišokk "Plein Blanc Ameliore".
Mitmeaastane sooja- ja valgustarmastav põõsastaim. Meie kliimas kasvatatakse üheaastasena. Tõusmetest valmimiseni kulub 160-165 päeva. Taime kõrgus kuni 2 m. Värske vilja maitse sarnaneb kreeka pähklile. Toiduks tarvitatakse õisiku põhja koos õisikut katvate soomuste alumise osaga. Sisaldab palju vitamiine: A,B1,B2,C ja inuliini. 1 g = 23 seemet.

* Esimesed õisikud ilmuvad augustis. Tuleks silmas pidada, et artišoki õisikud valmivad ebaühtlaselt. Lõigata tuleks õitsemise alguses, mil pealmises osas alles algab kattesoomuste käändumine nagu justkui käbidel. Saaki saab hoida külmikus kilekotis. Nii saab mitu kuud nautida värsket artišokirooga. Keedame õisikuid soolases vees, millele on lisatud sidrunhapet. Lauale anname koos hapukoore või majoneesiga. Uskuge, see roog on väga maitsev. 
Artišokki kasutatakse ka kui ateroskleroosi ennetavat vahendit. Lehtede keedust kasutatakse maksa ja kõhunäärme haiguste puhul. Artišoki õisikutes on palju kasulikke aineid: vitamiine B1 ja B2, karotiini ja C vitamiini. 
Toiduks kasutatakse lihavat õiepõhja poolvalmis õielt, millest valmistatakse salatit. Väga kasulik, vitamiinirikas, delikatess kultuur. Toiduks kasutatakse ka suuri, mahlaseid rohkeid õiekattelehti. Lõigatakse õisikud koos 3-5 cm varrega enne õitsemist. Vilju kasutatakse salatites, tehakse täidiseid, püreed ja konserve. Kasutatakse keedetult, küpsetatult, praetult ja konserveeritult.
Agrotehnika: kuu enne külvi (veebruari lõpp – märtsi algus) seemneid leotatakse 10-12 tundi vees ja idandatakse kuni lõhenemiseni (5-6 päeva) soojas kohas (+25+29°C juures), aga seejärel pannakse külmkappi 20-30 päevaks. Seemikuid kasvatatakse külvikastis või turbapottides +12+15°C juures, kastes regulaarselt sooja veega ja nõrga väetiselahusega. Aprilli lõpus taimi karastatakse. Avamaale istutakse taimed 2-3 pärislehe faasis mai lõpus skeemiga 70x70 cm. Enne istutust pannakse peenrasse kõdusõnnikut.
Lõuna piirkondades kasvatatakse artiðokki kui mitmeaastast taime ja seemned külvatakse avamaale mais juunis pesitsi (2-3 seemne kaupa) jättes pesade vahekaugusteks 70 cm. Artiðok eelistab valget, päikeselist, tuulte eest kaitstud kohta. Taimed vajavad kastmist, väetamist, kobestamist ja rohimist. Õisikute ilmumise järel kastetakse harvem. Mitmeaastase taimena kasvatamisel juurepuhmas mullatakse ja kaetakse.
Jahedamas kliimas kaevatake juur välja ja hoitakse madalal temperatuuril (mitte alla 0°C), niiskes liivas. Esimesel aastal jätta ühele taimele mitte üle 2-3 õisikuvarre 3-4 korvõisikuga. Teisel kolmandal aastal 10-12 tükki. Esimesel aastal valmivad viljad augustis järgnevatel juunist -juulist kuni külmadeni. Pead lõigatakse 10-15 cm pikkuse varrega ja hoitakse jahedas kuni 4 kuud.

Loe rohkem Seemnemaailma lugemissaalis: "Artišokk".

Artichoke Artisokk Артишок

 

Eng.: Garden Artichoke, Globe Artichoke. Suom.: LATVA-ARTISOKKA. Sven.: KRONÄRTSKOCKA.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Artišokk.
Alustame sellest, et me veel ei oska teda kasvatada, aga läksime poodi ja lihtsalt ostsime…
Mida me ostsime? Kui olla täpne, siis valmimata õisiku, aga ainult väga suure. „Käbi“ ei pea olema tingimata pruun, seda enam ilma eemalehoidvate karmide tupplehtedega, mille keskel on näha punakas-roosa karvane osa. Õisik ei tohi olla liiga suur ja kore.
Milleks sellised üksikasjad? Et vältida vigu valiku tegemisel, sest valesti valitud artišokk võtab alatiseks isu ära temaga üldse jännata.
Artišoki kasulikkusest.
Esiteks, alandab ta kolesteroolitaset veres, see on aga südame-veresoonkonna haiguste profülaktika.
Teiseks soodustab ta seedimist ja on rea seedekorratuste raviks. Uuringud on näidanud, et artišokk vähendab oksendamist, valu kõhus, isukaotust, meteorismi jne. Kõik need efektid on seotud sellega, et artišokk sisaldab aineid, mis vähendavad kolesteroolitootmist maksas ja samaaegselt töötlevad moodustunud kolesterooli ümber maohappeks. Selle tulemuseks on kolesteroolitaseme langus veres, maksapuhastumine, seedimise parandamine. Tema tarbimisel puuduvad praktiliselt kõrvalnähud. Sajast katsealusest, kes said kuivatatud artišoki ekstrakti, kaebas vaid üks meteorismide (liigne gaaside moodustumine) suurenemise üle. Ühesõnaga, artišokk on väga kasulik asi – tema pideval tarbimisel organism terveneb.
Niisuguste raviomadustega on ka maarjaohakas. Tal ei ole kulinaarset väärtust, ta on lihtsalt mittemaitsev. Artišokk on aga delikatess.
Toorelt meenutab ta kreeka pähklit. Tänu kaaliumile on tal vett väljaviiv toime. Samuti on ta sapiajati ja põletikuvastase ning lahtistava toimega. Inimestele, kes kannatavad ateroskleroosi all, on kindlasti teada ravim nimetusega „Tsinariin“, mis vähendab kolesteroolitaset veres ja eemaldab organismist liigse vee ning seda toodetakse artišokist.
Artišoki ettevalmistamine.
Niisiis, teil on vaja suurt kööginuga, kääre, emailkastrulit (alumiinium- või metallnõu ei sobi, kuna kontaktis sellega muutub artišokk mustaks). Veel on vaja sõela, puhast köögirätikut, teelusikat ja lõpuks, ühte artišokki inimese kohta ja sidrunit. Terava noaga lõigata artišoki pealmine osa (umbes 1/3) ära, nii et südamik oleks näha. Lõigake ära vars ja eemaldage alumised kattelehed, mis on koredad. Eemaldage korralikult kõik kattelehed, mis on tugevalt kahjustatud või pruunikat värvi. Igalt kattelehelt lõigake kääridega ülemine osa (1/3), kuna see ei sobi toiduks. Peske korralikult veega, jälgides, et kattelehtede vahele ei jääks mingit mustust. Pool sidrunit kasutage ära lõikekohtadele piserdamiseks, et need ei tumeneks. Pange potti vett ja ajage see keema. Pange artišokid sõelale nii, et nende alumine osa oleks pööratud ülespoole. Sõel pange potti ja hoidke keevas vees 30-40 minutit. Et artišokk säilitaks oma kahvaturohelise värvi, lisage keeduvette sidrunimahla – 4 spl 1 l vee kohta.
Valmivusastet proovitakse nii, et võtke köögirätikuga üks neist välja ja tõmmake lehekesest. Kui lehed kergesti eemalduvad, siis tähendab, et on valmis. Kui artišokki valmistatakse külmroaks, siis jahutage teda külmas vees. Veel laske pärast täielikult välja nõrguda. Sõrmedega või teelusikaga eemaldage mõned lehekesed keskosast. Kõige keskel on imelik karvane osa, nn „hein“, tegelikult on need õiekarvad. Need tuleb eemaldada, kuna ei ole söödavad.
Üks parimaid artišoki serveerimise viise on panna südamikku lusikatäis majoneesi. Alternatiivina võib proovida ka koos taimeõliga, millele lisatud basiilikut, estragoni ja tüümiani või sidrunimahla. Kattelehed murtakse ära ühekaupa, alustades välimistest, kastetakse kastmesse ja hammaste abil imetakse viljaliha välja. Uskuge, see on väga maitsev!
Hea on ka salat keedetud kattelehtedest, munast ja majoneesist. On muidugi ka erakordselt keerulisi retsepte, kuid on tunne, et nende eesmärk on - peita võimalikult sügavamale artišoki naturaalne maitse.

Retsepte.
• Hautada artišokk taimeõlis ja väheses vees.
• Teha salat keedetud ja kuubikuteks tehtud artišokist, riivitud sellerist, värsketest tomatitest (ilma naha ja seemneteta, lõigata kuubikuteks) ja värsketest õunatükkidest. Valida endale sobiv vahekord. Lisada soola, sidrunimahla ja taimeõli.
• Teha risotto. Vajalikud toiduained on: pool klaasi riivitud sibulat, 2 klaasi artišokki, 1 spl purustatud küüslauku, 2 klaasi riisi, 1/3 klaasi kuiva valget veini, lihapuljongit, veerand klaasi peenestatud peterselli, taimeõli, soola, pipart, ja mis eriti tähtis, veerand klaasi riivitud parmesani juustu. Praadida suures potis sibulat, kuni see on pehme, edasi lisada küüslauk ja artišokk. Panna juurde riis ja lasta sel 1-2 minutit segades olla kuni tumenemiseni. Siis lisada vein ja hautada kuni vedelik kaob. Seejärel lisada kuum lihapuljong ja jätkata veel 25 minutit hautamist. Kui puljongit ei jätku, võib juurde lisada kuuma vett. Riis peab saama kreemjas ja tingimata pehme. Risotto on peaaegu valmis. Jääb veel lisada sool, maitsestada peterselli ja juustuga, segada veelkord läbi ja anda lauale
• Keeta artišokk poolvalmis, kuid et lehekesed ei tohi laiali vajuda, siis enne potti panekut siduda õisik kinni. Lasta veel nõrguda, eemaldada sisemine osa, täita sobiva hakklihaga ja hautada tomatikastme ja koorega valmimiseni. Välja tuleb roog, mis meenutab kapsarulli või täidetud paprikat.
PÜREESUPP ARTIŠOKIST.
1 portsjonis on 130 kcal, 1 g rasva. Vaja on (4-le inimesele):
* 8 väikest artišokki
* 1 porru
* 1 spl pehmet rasvavaba kohupiima
* soola, maitseaineid
* 1 sidruni mahl Valmistada järgmiselt: puhastame artišoki, lõikame 8-ks osaks. Paneme potti ja lisame niipalju vett, et see kataks köögiviljad. Keedame artišoki ja viilutatud porru soolases vees koos sidrunimahlaga umbes 15 minutit. Lisame lusikatäie kohupiima ja paneme kõik selle blenderisse. Ärme unusta kaunistamast suppi peenestatud peterselliga.
OMLETT ARTIŠOKIST.
* 4 keskmist artišokki
* 6 muna
* 1 sidruni mahl
* soola
* 1 tl oliivõli Teha nii: puhastada artišokid ja lõigata igaüks 8-ks osaks. Hautada koos õliga, võib lisada ka sidrunimahla, et artišokid ei kuivaks. 5 minuti pärast segada artišokid koos soolaga klopitud munadega, valada segu kuumale pannile (ilma õlita). Vajutada artišokke, et omlett oleks ühtlane. Ümber keerata tavalise laia taldriku abil. Peale puistata peterselli ja anda lauale. Kui teil on külalisis, siis lõigata omlett tükkideks, panna juurde hambaorgid.
PASTEET.
Võib keeta artišokid valmimiseni, valada vesi ära, lisada kohupiim, maitseained, lasta läbi blenderi – ja ongi pasteet valmis. Jääb üle vaid jämedalt jahvatatud jahust tehtud leivale määrida ja nautida hõrku maitset.

Top