0 arvamust  |  Lisa arvamus
Cynara cardunculus var. scolymus
Tootja: Franchi
Pakendis:2,5 g
Saadavus:Laos
1.50€
Maksudeta: 1.25€

Artišokk "Imperial Star" - Cynara scolymus.
Keskvarajane sort. Taime kõrgus kuni 150 cm.
Külviaeg: märts, aprill.
Istikute mahepanek: juuni.
Koristusaeg: august-september.
Istutusmeetod: istikud.
Taimede vahekaugus: 40 cm.
Reavahe: 70 cm.
Ametlik ravimtaim, kasulik taim.
Talvekindluse tsoon: Z6-Z10.

Artichoke Artisokk Артишок

* Seda taime tasub endale istutada kasvõi sellepärast, et kasvõi üks kord proovida ebatavalist toitu keedetud artisokki,mida ta endast kujutab ja millega seda süüakse. Peale selle kultuuri ise kasvatamise on ka ise sellest isiklikus köögis toitu valmistada, muud võimalust meil kahjuks pole.
Artisokki kasvatatakse Venemaal ja Eestis millegipärast vähe ja temast valmistataud toitu pole võimalik maitsta mitte igas restoranis. Ta on väga populaarne Prantsusmaal, Ameerikas, Itaalias. 
Vanade kreeklaste ja roomlaste seas oli ta tuntud kui suurepärane delikatesstaim. Meile sattus ta nagu paljud köögiviljakultuurid Peeter
1 ajal Hollandist.
Artisokki kasvatati alguses kui dekoratiivset ja ravitaime. Nüüd on ta tõestanud et selle kultuuri kasvatamine köögiviljana ennetab atenoskleroosi arengut, alandab kolesteriini veres.
Taime mahl ja keedetud õielehed sisaldavad aineid, mis soodustavad uriini eritust sellepärast on nad väga kasulikud maksa ja neeruhaiguste korral. Selle eesmärgiga juuakse ka keeduvet te kus on tema õisikuid keedetud lisades sinna munakollaseid.
Hinnatud taime korral kasutatakse kõike. Toiduks kasutatakse avanemata korvõisikuid, õigemini õie pehmet sisu ja hõrku alumisi osi. Värskelt omavad artisoki õisikud õrna imepärast maitset meenutades noort kreeka pähklit, kasutatakse salatites, keedetult aga mitte ainult iseseisva toiduna vaid ka garneeringuks. Ta sisaldab palju kasulikke aineid. Need on valgud, rasv, vitamiinid, karotiin, mikroelemendid aga ka inuliini-tärklise asendajat. Vajalik diabeetikutele. Enne seda kui artisokki valmistada tuleb õisik töödelda. See on terve kunst...
Artisokk ei ole kartul. Artisoki õisik lõigatakse ettevaatlikult varre küljest lahti ja õisiku kattelehed kärbitakse kääridega nii et ei jääks teravaid osasi. Kõik lõikekohad peitsitakse sidrunimahlaga muidu ta tumeneb kohe. Õisiku keskelt võetakse terava metall lusikaga õie südamik välja (tolmukad-emakas) peale seda pestakse ta hoolikalt. Siis seotakse ta niidiga kinni et keetmisel ei eralduks välimis ed lehed. Õisik lastakse kohe tasakesi keevasse vette et ta ei tumeneks.
See taim on väga sarnane ühele umbrohule kuid on tunduvalt suurema õisikuga ilusam ja kasulik. Tal on suured sulgjad tumerohelised või hallika varjundiga lehed, mis on allapoole langevad ja katavad 2 meetri pikkust vart. Aga õievarsi kroonivad õisikud mis on paraja tomati suurused. See on tõeline aristokraat igas aias.
Ühelt taimelt saadakse ühe kg ringis õisikuid. Kuivatatud artisoki varsi kasutatakse talviste kimpude tegemisel. Vaatamata oma võimsale väljanägemisele on ta vähenõudlik. See mitmeaastane gigant kasvab hästi väheviljakatel muldadel ja kannatab madalaid temperatuure. Keskregioonides ja lõunas võib ta talvituda isegi kasvukohal.
Kuid ka põhjarajoonides võib teda kasvatada kui mitmeaastast kultuuri. Talveks tuuakse juurikad koos mullapalliga keldrisse säilima ja kevadel istutatakse uuesti välja. Suve alguses saab juba esimese saagi. Et saada juba esimesel aastal kvaliteetseid õisikuid jäetakse taimele õie varsi 3-4 mitte rohkem.
Ja veel üks saladus, et õisikud kasvaksid suured kaetakse taimede aluspind puulaastudega kui õisik on saavutanud poole oma suurusest. Me ei soovita artisokki süüa mitte ainult paljalt vaid piimasoustiga. Aga tõelistele gurmaanidele meeldib teda süüa merekarpide ja apelsiniga.

Eng.: Garden Artichoke, Globe Artichoke. Suom.: Artisokka. Sven.: Ärtsocka.

Head isu:
Valage suurde potti vett umbes 5 sm ajage keema pange potti artisokid ja keetke 40 min. Keerake nad ringi, et vesi välja nõrguks.
Juurde tehke lisand: keeta veinis + 4 spl vett merekarpe niikaua kui nad avanevad kaanega kaetult vähemalt 3 minutit. Võtke sisu välja.
Garniiri valmistamiseks kurnake keeduvesi läbi marli ja keetke 2 min. Kallake sisse paneeritud kuivikud. Pange kaussi merekarpide sisu ja lisage piprapüree (peenestatud küüslauk, äädikas või pipar sool, kaieene pipart) segage lisage kartul, apelsini tükid. Avage artisoki keskosa ja kallake see sinna sisse. Andke garniir eraldi juurde.
Enne segu sisse valamist tehke teelusikaga pea sees ruumi võttes pehmet sisu välja.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.