• Aniis "Kapli Datskogo Korolja"

Aniis "Kapli Datskogo Korolja"

Anisum vulgare
  • Tootja: Aelita
  • Pakendis: 0,3 g
  • Saadavus: 5
  • 0.96€


Aniis "Kapli Datskogo Korolja".
Üheaastane sarikaline maitse- ja ravimtaim. Hinnatakse eeterlike õlide erilise aroomi tõttu. Hea meetaim. 1-aastane, 60-70 cm kõrgune rohttaim. On külmakindel kuid nõudlik kasvu algetappidel niiskuse suhtes, ei talu värsket sõnnikut. Külvatakse avamaale pärast mulla soojenemist. Tõusmed ilmuvad 3-4 nädala pärast. Taimevahe jäetakse 10-15 x 25-30 cm.
Vajab lubjarikast kerget mulda ning poolvarjus kasvukohta. Istutus avamaale juuni alguses, õitseb juunist septembrini. Saak koristatakse siis, kui sarikad värvuvad pruunikashalliks, seemned lastakse järelvalmida. 
Seemneid kasutatakse kondiitritoodetes. Ürti - kulinaarias, konserveerimisel. Meditsiinis kasutatakse rögalahtistava, astmahoogusid kergendava vahendina. Maitsestamiseks kasutatakse vilju ja värskeid ning kuivatatud lehti, ravimtaimena ainult vilju.
Lehtedega maitsestatakse salateid, suppe ja kastmeid. Seemneid lisatakse puuviljasalatitesse, kastmetesse ja suppidesse, kondiitritoodetesse, samuti keedistesse ja kompottidesse ning alkohoolsetesse jookidesse. Hea aroom on tingitud eeterlike õlide sisaldusest, mida on 2-3%. 
Seemneid pakis 0,3 g.

Aniisi seemned

* Raviomadused ja kasutamine: aniis aitab hästi köha vastu, tugevdab mao funktsioone. Vaatamata headele omadustele jääb ta siiski alati teisele kohale, sarikaliste seas on gaaside vastu parim köömen ja köha puhul apteegitill. Siiski pole temast loobutud. 
Aniisi tee. 1 tl seemneid on vaja peenestada, lisatakse 1/4 klaasi keeva vett, 10 min. pärast kurnatakse. Köha vastu juuakse 2-5 korda päevas tass teed kuhu on lisatud aniisi tõmmist ja mett. Diabeetikutele ei soovitata. Võib teha ka segusid: köömne seemneid (peenestatud) 25 g, apteegi tilli mugulat 25 g, ja aniisi peenestatud seemneid 25 g.
Kasutatakse ka maitsetaimena. Teda kasutatakse leiva tegemisel, kapsa hapendamisel ja paljudes salatites, võib lisada puuvilja suppidesse. Kasutatakse viina valmistamisel. Isu puudusel ja väikelastel hammaste tulemise ajal kasutatakse aniisi kui rahustit, mida võetakse 3-5 korda päevas 5-10 tilka. Harva võib esineda naha, hingamisteede või soolestiku allergilist reaktsiooni.
(Vahel kasutatakse tema asemel tähtaniisi kuid need taimed pole sugulased. Tähtaniisi kodumaa on Hiina ja Vietnam, teda kasvatatakse ka teistes troopilistes maades. Metsikult kasvab ta rohelise puuna, mis on teravatipuliste lehtedega ja ümarate õitega. Vanasti liigitasid botaanikud selle taime magnooliate perekonda kuid nüüd on ta eraldi liilialiste hulgas. Tema noori vilju lisatakse küpsetiste hulka).
Bioloogilised iseärasused: nõudlik soojuse, niiskuse ja viljaka pinnase suhtes. Õitsemiseks on tingimata vaja selget päikeselist ilma, vihmane ja jahe ilm soodustab haigestumist ja nõrkade väikeste sarikõite tekkimist. Niiskuse puudus õitsemise ja viljade valmimise ajal mõjutab seemnete kasvu ja vähendab õli sisaldust neis. 
Tõusmete ilmumisest kuni seemnete valmimiseni kulub 110-120 päeva. Aniis on pikapäeva taim. Seemnete idanemine algab +3+4°C juures, optimaalne idanemistemperatuur +25°C. tõusmed ilmuvad 15-17 päeva jooksul kuid optimaalse sooja puudumisel 25-30 päeva jooksul peale külvi. (talub kerget külma). 
Paljundamine ja agrotehnika: aniisi paljundatakse seemnetega. Kuna aniisi seemned idanevad aeglaselt ja ka taimeke kasvab algul väga aeglaselt, peab kasvukoht olema umbrohuvaba. Külviks sobib kõige paremini must muld kuid hea saagi saab metsamullas. Raske savimuld ja sooldunud muld on kõlbmatud. Parimad eelkultuurid on talivili ja oad, mis annavad mullale väetise. Aniisi ei külvata peale hirssi ja koriandrit ega umbrohtunud pinnasesse. 
Pärast eelkultuuri koristamist tuleb pinnas kaevata 25-27 cm sügavuselt. Kevadel sügiskünd äestada ja kultiveerida. Enne ja pärast külvamist pinnast rullitakse. 
Enne kündi antakse orgaanilist ja mineraalväetist. Peenrasse külvil antakse superfofaati 50-70 kg/ha. Seeme külvatakse 2-3 cm sügavusele, kuiva pinnase puhul 5 cm sügavusele. 
Peale tõusmete kasvamist kuni 2 mm ja 3-4 pärislehefaasis, taimi mullatakse. Vajadusel kultiveeritakse vagude vahesid. Vegetatsiooniperioodil väetatakse aniisi ammoonium-salpeetriga (80-100 kg/ha).
Aniisi kahjustab lutikas ja lehetäi. Haigustest bakterioos, jahukaste, roostetõbi. 
Saagi koristus ja säilitamine: aniisi koristus algab kui seemned muutuvad hallikas- rohekaks, mis vastab vahaküpsusele. Täielikult valminud seemned varisevad kergesti, seega ei tohi koristusega viivitada. Niidetud taimed jäetakse 3-5 päevaks vaaludesse. Töödeldakse riisikoristus masinaga. Otsene koristus kombainiga tehakse kui seemned on sarikas täielikult valminud. Seemned pannakse kottidesse ja hoitakse laos. Aniisi saagikus on 0,8- 1,2 t/ha. Seemnetest toodetakse hüdrolüüsi teel eeterlikku õli.
Raviomadused: eeterlik õli sisaldab 80-90% anetooli ja 10% metilhavikoli aga samuti fellandreeni, kamfeni, atsetaaldegiidi, aniskeptoni, proteiini, rasvu.
Aniisi viljad stimuleerivad seedimist ja on nõrgalt desinfitseeriva toimega. Neid kasutatakse bronhiidi, köha, läkaköha, ülemiste hingamisteede katarri, seedeelundite haiguste korral. 
Rahvameditsiinis kasutatakse aniisiseemnete leotist palavikku alandava, diureetilise, spasmivastase vahendina. Leotis suurendab emapiima hulka rinnaga toitvatel emadel. Purustatud aniisiseemnete ja munavalge segu kausutatakse põletuste raviks. Nahahaiguste raviks kasutatakse juuri, aga skorbuudi raviks aniisiõli.
Aniis omab huvitavat, värskendavalt teravat lõhna, sellepärast kasutatakse teda kosmeetikas ja toiduainetetööstuses. Seemned kuuluvad enamiku kodumaiste vürtside retseptide koostisse. Aniis annab kalale pikantse lõhna ja parandab kala maitset.
Aniisi kasutatakse juustu juuretises, kapsa hapendamisel, kurkide soolamisel aga samuti jookide aromatiseerimiseks, leiva-sai toodetes ja kondiitritoodetes.
Rasvast õli, mis on toodetud seemnetest kasutatakse laki ja värvitööstuses. Jäägid (õlikook), mis sisaldavad pärast töötlemist 20% valku, lähevad loomasöödaks. Aniis - hea meekandja !
Kulinaarias kasutatakse peamiselt seemneid, tavaliselt purustatult. Paljud rahvusköögid kasutavad aniisi kapsaste hapendamisel. Harmooniline on kooslus ka õunaga.


Анис "Капли Датского короля" - Pimpinella anisum.
Лекарственное однолетнее травянистое растение из семейства Зонтичные с прямостоячим ветвистым стеблем, высотой 60-70 см, покрытым коротким пушком. Листья очередные, нижние - цельные, длинночерешковые, округло-почковидные или сердцевидные. Цветки мелкие, белые, в сложных зонтиках.
Цветёт с июня по сентябрь. Предпочитает солнечные участки, супесчаные или суглинистые почвы.
Используют зрелые плоды аниса, которые содержат эфирное масло. Препараты из плодов аниса задерживают гнилостные и бродильные процессы в кишечнике, снимают спазмы органов брюшной полости, тормозят развитие микробов в почечных лоханках и мочевом пузыре, обладают отхаркивающим и мочегонным свойствами. Плоды аниса заваривают как чай.

Eng.: Anise burnet saxifrage, aniseed. Suom.: Anisruoho, anis. Sven.: Anis. Bot. syn.: Pimpinella anisum L.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Kas teate, et... aniisi kasutatakse maitseainena kapsa hapendamisel, kondiitritööstuses, leivatööstuses. Hea on ta ka erinevates piimatoodetes. Teda lisatakse ka kastmetesse ja kalatoitudele. Aniisi vilju on vaja hoida tihedalt suletud klaaspurgis, et nad ei kaotakse aroomi.

Top