0 arvamust  |  Lisa arvamus
Daucus carota L.
Tootja: Semo
Pakendis:1,3 g
Saadavus:Laos
1.76€
Maksudeta: 1.45€
Porgand "Tena" F1.
Saagikas, keskhiline hübriidsort (Chantenay tüüp). Kuni 20 cm pikkused väikese südamikuga juurviljad. Suurepärane säilivusaeg (kuni uue saagikoristuseni).
Agrotehnika.
Porgand on külmakindel kultuur. Paigutatakse kergetele liivsavi ja liivsavi muldadele. Külvamine olenevalt mullatüübist 0,5-2,0 cm sügavusele.
1,0 g = 830-1000 seemet. 10 m2 külvi jaoks on vaja 3-5 g seemneid. Seemned hakkavad idanema, kui muld soojeneb +3+4°C-ni; oluline on hoida muld niiskena.
Optimaalne temperatuur juurviljade kasvuks ja kujunemiseks on +20+22°C.
Hooldus koosneb kastmisest, kobestamisest, vajadusel rohimisest.

* Kõige mahlasemad on paksud lühikesed juured. Sellisest porgandist saab hea mahla; neid pannakse salatitesse, kasutatakse toorelt lisandina ja ka marineeritakse.
Teiste sortide porgandid vajavad pikaajalist kuumtöötlust, seetõttu on soovitatav neist hautada, keeta ja valmistada vormiroogasid, kotlette ja pudingeid.
* Eriti hävivad vitamiinid, kui porgandit küpsetada lahtises anumas. Seetõttu katke pann, milles köögivilju keedetakse või hautatakse, kindlasti kaanega. Samuti on oluline, et suletud kaane all oleks võimalikult vähe vaba ruumi.
* Supp porgandiga tuleb alati ilus: karoteen värvib rasva, milles porgandid praaditi, oranži või merevaigu tooni.
* Kooritud porgandid närbuvad kiiresti. Te ei saa seda vees hoida: C-vitamiin hävib ja mineraalsoolad kaovad.
* Kooritud porgandeid on parem säilitada ilma veeta anumas, kattes pealt puhta niiske riidest salvrätikuga (mitte rohkem kui 2-3 tundi).
* Üleküpsetatud porgand pole mitte ainult vähem maitsev, vaid ka vähem toitev ja vähem tervislik.
* Porgand säilib paremini, kui puista neile enne hoiustamist üle kuiva sibulakoore vesilahusega.

* Porgand tomati mahlas.
Porgandid pesta hoolikalt pehme harjaga, puhastada, riivida jämeda riiviga. Soojendada taime õli, pruunistada porgand pehmenemiseni. Kallata üleliigne õli ära.
Tomatid pesta, lõigata tükkideks, kuumutada, pressida mahl välja, keeta 20 minutit, lisada sool, suhkur, pruunistatud sibul, musta pipra terad, loorberi leht ja peenestatud maitserohelist.
Valmis tomatikastmele lisatakse pruunistatud porgandid suhtes 3 osa porgandit ja 2 osa tomatisousti, segatakse korralikult ja lastakse keema tõusta.
Soojendatud, steriliseeritud purgid täidetakse kuuma massiga kuni 2 cm purgi äärest. Pastöriseeritakse pooleliitriseid purke +80°C juures 40 minutit, kaanetatakse kohe ja keeratakse tagurpidi.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.