Üks tähtsamaid taimede eest hoolitsemise tõdesid- see on nende regulaarne vaatlemine. Siis jõuate õigeaegselt välja selgitada haiguseid ja kahjureid ja see on väga tähtis, sest siis saab hakkama väiksemamahuliste toimetustega, näiteks valgetiib või iikad tuleb lihtsalt käsitsi ära korjata, aga õigeaegselt märgatud ja eemaldatud haige taim ei jõua nakatada naabertaimi. Hooletusse jäetud juhtum nõuab keemiliste meetoditega sekkumist.



Taimekahjurid
Kõige sagedamini esinev kahjur taimedel on lehetäi, isegi viies-kuues korrus pole lehetäile mingi takistus: ta kandub lihtsalt tuulega edasi. Ta paikneb taime pinnapealsel osal, imedes seal mahla. Sellise "tegevuse" tagajärjel lehed kolletuvad, keerduvad, närtsivad, võrsed ja pungad deformeeruvad. Lehetäi asetseb tavaliselt lehe tagapoolel või katab tihedalt terve taime varre ja sellepärast polegi teda kohe lihtne märgata, vaatamata sellele, et võrreldes teiste kahjuritega (puuk, viburloom) on tema mõõtmed suured.
Võrgendilestalised - väga väikesed putukad, palja silmaga raskesti nähtavad. See asunik elab lehe pahupoolel ja suurel hulgal meenutab tolmukihti. Kui te märkate, et leht muutub valkjaks või hallikaks, tähendab see suure tõenäosusega, et taimel on võrgendilestad. Raskematel juhtudel asub lest elama ka taimelehtede pealmisele poolele ja põimib kogu taime õhukesse võrku. Lehed kolletuvad ja langevad maha, eriti kiiresti juhtub see palaval kuival aastaajal.
Lest armastab kuiva õhku, sellepärast võik profülaktika mõttes taime veega piserdada, püüdes piserdada ka alumisi lehepooli. Kuid mitte teha seda otsese päikese käes. Keemilist tõrjet lesta vastu tuleks teha mõned korrad 10 päevaste vahedega.
Trüps - väike, kuni 2 mm, rändav kitsa kehaga putukas märkamatute tiibadega.
Trüps - ka tavaline kahjur, tihti paikneb lehe pahupoolel. Tema tulekuga täitub leht väikeste hõbedaste täppidega, õitele ilmuvad tuhmunud osad suvaliste vormidena. Suure kahjurite hulgaga pung ei hakka õitsema ja hukkub. Tõrjet trüpsi vastu tuleb teha mõned korrad 8 päevaste intervallidega.

Valgetiib - väike, kuni 1,5 mm, õrnvalgete tiibadega liblikas, tavaline kahjur. Tavaliselt istub ta lehe pahupoolel, märkamatud on ka tema munad- ovaalsed, pärlmutter-valged. Algstaadiumis võib valgetiiba eemaldada kätega, kui lehte ettevaatlikult keerata, siis ta tavaliselt lendu ei tõuse ja on siis hästi nähtav. Raskematel juhtudel, kui kahjureid on rohkem, sööstavad nad pilvena taime kallale. Selles staadiumis võib võitlust kaotatuks lugeda, kuna ka keemilised tõrjevahendid ei toimi enam piisavalt tugevalt. Võib proovida liimlõksude kasutamist, lehtedele keerata ümber kollane paber, kollane värv veetleb valgetiiba.
Siristlane - rohelist värvi kuni 3 mm kahjur. Ta paikneb lehe pahupoolel ja imeb selles välja mahla, sellepärast ilmuvad pealpoole korratu vormiga kuivad laigud. Siristlane ei paljune nii kiiresti kui teised kahjurid ja temaga saab võidelda, kui eemaldada ta käsitsi.



Taimede haigused
Tõusmepõletik - seenhaigus, tabab istikuid. Mulla lähedalt taimevars tumeneb ja õheneb ja taim hukkub. Selle haiguse profülaktikaks on vaja kasutada desinfitseeritud mulda, regulaarselt õhutada ja mitte lasta mullal liigniiskuda. Nakatanud taimed tuleb koheselt hävitada.
Vaigune hallitus (botritis) võib tekkida jahedal niiskel aastaajal, aga samuti lämmastikuga küllastunud mullast. Lehtedele, vahel ka vartele tekib karvane vaigune hallitus. kahjustaud taimeosad tasub hävitada.
Jahukaste - seenhaigus. Lehtedel lilmuvad jahused kirmed (tõeline jahukaste) või kollased ja pleekunud laigud, altpoolt kileja hallitusega (ebajahukaste). See haigus tabab tihti begooniaid jahedal niiskel ajal. Hallitusseente tõrjeks lisage veele suvalist happelist toodet (keefirit, petti, hapupiima) ja pritsige sellega lehed üle, nädala pärast korrake protseduuri.
Seenbakter kujutab endast musta kirmet lehtedel. Seen areneb suhkrurikkal eritisel, mida tekitavad täid ja valgetiib, sellepärast peab võitlema just kahjuritega. Tugevalt kahjustatud lehed on targem hävitada, nõrga kahjustuse korral pesta rohelise seebiveega.
Roostehaigus esineb kollaste, oranžide, pruunide esiletungivate laikudena. Haige leht tasub hävitada.

Mürkkemikaalid võitluseks haiguste ja kahjuritega
Võitluseks haiguste ja kahjuritega kasutatakse erinevaid keemilisi preparaate.

* Lahus valmistage vahetult enne piserdamist, neid ei tohi pikemalt säilitada.

* Järgige pakendil olevaid juhiseid - ärge muutke ettenähtud koguseid.

* Enne piserdamist tuleb taime kindlasti kasta, proovides vältida lehtede niiskumist.

* Piserdada võib tuulevaikse ilmaga, mitte päikese ega vihma käes.

* Piserdades taime, proovige üle piserdada mõlemad lehepooled.

* taim tuleb seguga katta ühtlaselt, soovitavalt nii, et preparaat ei satuks õitele.

Töötades mürkidega katke käed kinnastega, kasutage ettenähtud kaitseriietust. Peale tööd peske koheselt käed ja nägu, peske kindad ja töövahendid.
Mitte kunagi ärge valage mürgi ülejääki kanalisatsiooni ! Vaevalt te küll leiate spetsiaalseid prügikaste mürkide jaok, kui valage mürk välja vähemalt veekogudest ja majast eemal.

Looduslikud vahendid võitluseks haiguste ja kahjuritega
Kui te ei taha keemiliste vahenditega tegemist teha, võib kasutada ka looduslikke vahendeid:

Nõgesetõmmis:
500 g värskeid nõgeseid, korjatakse kuni õitsemiseni, valada üle 5 liitri veega ja jätta 12 tunniks seisma, pritsida taime lahjendamata tõmmisega leheäi vastu

Kuuseokka tõmmis:
500 g värskeid või 150 g kuivatatud oksi valada üle 5 liitri veega, hoida 24 tundi ja keeta 30 minutit.
Peale kurnamist ja jahutamist lahjendada veega vahekorras 1:5. Piserdada lehtedele ja kasta taime jahukaste korral.

Tõmmis küüslaugust:
20-30 väiksemat pead puhastada ja pressida. Saadud mahl segada 10 liitri veega ja kasutada piserdamiseks. Lehetäi, trüpsiini ja seenhaiguste vastu.

Tõmmis raudrohust
Keeduvette lisada 15 supilusikat kuivi peenestatud varsi ja õisi, valada üle 1 liitri kuuma veega ja jätta seisma 48 tunniks. Tõmmis kurnata ja piserdada taimele. Täi, lesta, trüpsi vastu.

Tõmmis sinepist:
Konsentraadi valmistamiseks panna 3 teelusikat sinepipulbrit 1 liitrile veele, panna kaane alla 48 tunniks, seejärel kurnata. Piserdamiseks panna 200 ml konentraati 800 ml veele. Täi, trüpsi vastu.

Tubaka tõmmis:
8 supilusikat tubakapulbrit 1 liitrile veele. Tõmmise jaoks jäetakse seisma 48 tunniks ja seejärel kurnatakse. Tubakaleotis pannakse seisma 24 tunniks, seejärel keeta 2 tundi ja kurnata. Enne piserdamist lahjendatakse veega. Täi, trüpsi, lesta vastu.

Leotis piprakaunast:
Ekstrakti valmistamiseks võtta 5-6 värsket või kuivatatud punase pipra kauna peenestatakse ja keedetakse 1 tund 0,5-0,7 liitris vees, siis jäetakse 2 ööpäevaks seisma, filtreeritakse ja pannakse hästi kaanetatud pudelisse. Piserdamiseks lisatakse 2 teelusikat konsentraati 1 liitrile veele. Täi, trüpsi vastu.

Männioksa tõmmis
Värsked oksad pannakse anumasse, valatakse üle keeva veega vahekorras 1:1 ja suletakse kaanega. Piserdamiseks kasutatakse järgmisel päeval, lahjendades veega vahekorras 1:5. Täi vastu.

Küüslaugu, sibula ja pipra tõmmis
Kolm küüslauguküünt ja 1 sibul peenestada ja valada peale 2  klaasi vett. Lisada 2 teelusikat punast pipart ja jätta seisma 24 tunniks, seejärel kurnata. Enne kasutamist lahjendada tõmmist 5 klaasi veega ja piserdada taimele. Täi ja lesta vastu.

* Et lahused paremini lehe külge kleepuks, lisatakse neisse majapidamisseepi (1 supilusikas riivitud seepi 1 liitrile) või rohelist seepi. Eelnevalt lahustatakse seep väheses vees ja lisatakse tõmmisele või leotisele vahetult enne taimede piserdamist. Töötlemise periood sõltub suuresti kahjuri liigist, aga võib järgida lihtsustatud skeeme ja korrata töötlust viie päeva tagant. Tavaliselt tehakse kolm-neli tõrjet.

Ja viimaseks meeldetuletus: esinevad profülaktilised meetodid haiguste ja vaenlaste vastu eeldab õiget agrotehnikat. Õige istutamine, õigeaegne kastimine ja väetamine annab taimele piisavalt tugevust, et võidelda kahjurite ja haigustega iseseisvalt.