• Aniis ''Kapli Datskogo Korolja'' Anisum vulgare

Üheaastane sarikaline maitse- ja ravimtaim. Hinnatakse eeterlike õlide erilise aroomi tõttu. Hea meetaim. 1-aastane, 60-70 cm kõrgune rohttaim. On külmakindel kuid nõudlik kasvu algetappidel niiskuse suhtes, ei talu värsket sõnnikut. Külvatakse avamaale pärast mulla soojenemist. Tõusmed ilmuvad 3-4 nädala pärast. Taimevahe jäetakse 10-15 x 25-30 cm. Vajab lubjarikast kerget mulda ning poolvarjus kasvukohta. Istutus avamaale juuni alguses, õitseb juunist septembrini. Saak koristatakse siis, kui sarikad värvuvad pruunikashalliks, seemned lastakse järelvalmida. Seemneid kasutatakse kondiitritoodetes. Ürti - kulinaarias, konserveerimisel. Meditsiinis kasutatakse rögalahtistava, astmahoogusid kergendava vahendina. Maitsestamiseks kasutatakse vilju ja värskeid ning kuivatatud lehti, ravimtaimena ainult vilju. Lehtedega maitsestatakse salateid, suppe ja kastmeid. Seemneid lisatakse puuviljasalatitesse, kastmetesse ja suppidesse, kondiitritoodetesse, samuti keedistesse ja kompottidesse ning alkohoolsetesse jookidesse. Hea aroom on tingitud eeterlike õlide sisaldusest, mida on 2-3%. Seemneid pakis 0,15 g.

Raviomadused ja kasutamine: aniis aitab hästi köha vastu, tugevdab mao funktsioone. Vaatamata headele omadustele jääb ta siiski alati teisele kohale, sarikaliste seas on gaaside vastu parim köömen ja köha puhul apteegitill. Siiski pole temast loobutud. 
Aniisi tee. 1 tl seemneid on vaja peenestada, lisatakse 1/4 klaasi keeva vett, 10 min. pärast kurnatakse. Köha vastu juuakse 2-5 korda päevas tass teed kuhu on lisatud aniisi tõmmist ja mett. Diabeetikutele ei soovitata. Võib teha ka segusid: köömne seemneid (peenestatud) 25 g, apteegi tilli mugulat 25 g, ja aniisi peenestatud seemneid 25 g. Kasutatakse ka maitsetaimena. Teda kasutatakse leiva tegemisel, kapsa hapendamisel ja paljudes salatites, võib lisada puuvilja suppidesse. Kasutatakse viina valmistamisel. Isu puudusel ja väikelastel hammaste tulemise ajal kasutatakse aniisi kui rahustit, mida võetakse 3-5 korda päevas 5-10 tilka. Harva võib esineda naha, hingamisteede või soolestiku allergilist reaktsiooni.
Vahel kasutatakse tema asemel tähtaniisi kuid need taimed pole sugulased. Tähtaniisi kodumaa on Hiina ja Vietnam, teda kasvatatakse ka teistes troopilistes maades. Metsikult kasvab ta rohelise puuna, mis on teravatipuliste lehtedega ja ümarate õitega. Vanasti liigitasid botaanikud selle taime magnooliate perekonda kuid nüüd on ta eraldi liilialiste hulgas. Tema noori vilju lisatakse küpsetiste hulka 
Bioloogilised iseärasused: nõudlik soojuse, niiskuse ja viljaka pinnase suhtes. Õitsemiseks on tingimata vaja selget päikeselist ilma, vihmane ja jahe ilm soodustab haigestumist ja nõrkade väikeste sarikõite tekkimist. Niiskuse puudus õitsemise ja viljade valmimise ajal mõjutab seemnete kasvu ja vähendab õli sisaldust neis. 
Tõusmete ilmumisest kuni seemnete valmimiseni kulub 110-120 päeva. Aniis on pikapäeva taim. Seemnete idanemine algab +3-4 C juures, optimaalne idanemistemperatuur +25 C. tõusmed ilmuvad 15-17 päeva jooksul kuid optimaalse sooja puudumisel 25-30 päeva jooksul peale külvi. (talub kerget külma). 
Paljundamine ja agrotehnika: aniisi paljundatakse seemnetega. Kuna aniisi seemned idanevad aeglaselt ja ka taimeke kasvab algul väga aeglaselt, peab kasvukoht olema umbrohuvaba. Külviks sobib kõige paremini must muld kuid hea saagi saab metsamullas. Raske savimuld ja sooldunud muld on kõlbmatud. Parimad eelkultuurid on talivili ja oad, mis annavad mullale väetise. Aniisi ei külvata peale hirssi ja koriandrit ega umbrohtunud pinnasesse. 
Pärast eelkultuuri koristamist tuleb pinnas kaevata 25-27 cm sügavuselt. Kevadel sügiskünd äestada ja kultiveerida. Enne ja pärast külvamist pinnast rullitakse. 
Enne kündi antakse orgaanilist ja mineraalväetist. Peenrasse külvil antakse superfofaati 50-70 kg/ha. Seeme külvatakse 2-3 cm sügavusele, kuiva pinnase puhul 5 cm sügavusele. 
Peale tõusmete kasvamist kuni 2 mm ja 3-4 pärislehefaasis, taimi mullatakse. Vajadusel kultiveeritakse vagude vahesid. Vegetatsiooniperioodil väetatakse aniisi ammoniaak- salpeetriga 80-100 kg/ha.
Aniisi kahjustab lutikas ja lehetäi. Haigustest bakterioos, jahukaste, roostetõbi. 
Saagi koristus ja säilitamine: aniisi koristus algab kui seemned muutuvad hallikas- rohekaks, mis vastab vahaküpsusele. Täielikult valminud seemned varisevad kergesti, seega ei tohi koristusega viivitada. Niidetud taimed jäetakse 3-5 päevaks vaaludesse. Töödeldakse riisikoristus masinaga. Otsene koristus kombainiga tehakse kui seemned on sarikas täielikult valminud. Seemned pannakse kottidesse ja hoitakse laos. Aniisi saagikus on 0,8- 1,2 t/ha. Seemnetest toodetakse hüdrolüüsi teel eeterlikku õli.
Raviomadused: Eeterlik õli sisaldab 80-90% anetooli ja 10% metilhavikoli aga samuti fellandreeni, kamfeni, atsetaaldegiidi, aniskeptoni, proteiini, rasvu.
Aniisi viljad stimuleerivad seedimist ja on nõrgalt desinfitseeriva toimega. Neid kasutatakse bronhiidi, köha, läkaköha, ülemiste hingamisteede katarri, seedeelundite haiguste korral. 
Rahvameditsiinis kasutatakse aniisiseemnete leotist palavikku alandava, diureetilise, spasmivastase vahendina. Leotis suurendab emapiima hulka rinnaga toitvatel emadel. Purustatud aniisiseemnete ja munavalge segu kausutatakse põletuste raviks. Nahahaiguste raviks kasutatakse juuri, aga skorbuudi raviks aniisiõli. Aniis omab huvitavat, värskendavalt teravat lõhna, sellepärast kasutatakse teda kosmeetikas ja toiduainetetööstuses. Seemned kuuluvad enamiku kodumaiste vürtside retseptide koostisse. Aniis annab kalale pikantse lõhna ja parandab kala maitset. Aniisi kasutatakse juustu juuretises, kapsa hapendamisel, kurkide soolamisel aga samuti jookide aromatiseerimiseks, leiva-sai toodetes ja kondiitritoodetes. Rasvast õli, mis on toodetud seemnetest kasutatakse laki ja värvitööstuses. Jäägid (õlikook), mis sisaldavad pärast töötlemist 20% valku, lähevad loomasöödaks. See taim on hea meekandja.
Kulinaarias kasutatakse peamiselt seemneid, tavaliselt purustatult. Paljud rahvusköögid kasutavad aniisi kapsaste hapendamisel. Harmooniline on kooslus ka õunaga.

Aniisi seemned

Анис "Капли Датского короля" - Pimpinella anisum.
Лекарственное однолетнее травянистое растение из семейства Зонтичные с прямостоячим ветвистым стеблем, высотой 60-70 см, покрытым коротким пушком. Листья очередные, нижние цельные, длинночерешковые, округло-почковидные или сердцевидные. Цветки мелкие, белые, в сложных зонтиках. Цветёт с июня по сентябрь. Предпочитает солнечные участки, супесчаные или суглинистые почвы. Используют зрелые плоды аниса, которые содержат эфирное масло. Препараты из плодов аниса задерживают гнилостные и бродильные процессы в кишечнике, снимают спазмы органов брюшной полости, тормозят развитие микробов в почечных лоханках и мочевом пузыре, обладают отхаркивающим и мочегонным свойствами. Плоды аниса заваривают как чай.

Особенности агротехники: для открытого грунта. Семена высевают в открытый грунт весной. Требует лёгких почв.
Плод: плод-семянка, распадающаяся на 2 половины.
Использование: используют листья в качестве пряной приправы к различным блюдам, семена - в хлебопечении, для рыбных и мясных блюд, кондитерских изделий. 
Обратите внимание на то, что… Пряные семена аниса обладают сладковатым привкусом и своеобразным ароматом, благодаря эфирным маслам, главной составляющей которых является анетол, способствующий лучшему пищеварению Анисовые семена сходны по применению с тмином. Анисовый чай очень помогает маленьким детям при кашле. Анис - хороший медонос, привлечёт насекомых-опылителей на Ваш огород.
А знаете ли Вы что... анис используют как приправу при квашении капусты, при изготовлении кондитерских и хлебных изделий. Хорош он к различным молочнокислым продуктам. Добавляют его и в соусы и рыбные блюда. Плоды аниса надо хранить в плотно закрытой банке, чтобы они не потеряли своего аромата.

Анис обыкновенный. 
Народные названия: хлебное семя, сладкий тмин, голубиный анис.
Используемые части: зрелые плоды.
Аптечное наименование: плоды аниса - Anisi fructus (ранее: Fructus Anisi), анисовое масло - Anisi aetheroleum (ранее: Oleum Anisi).
Сбор и заготовка: собирают анис исключительно на культурных плантациях. Когда плоды полностью созреют, растения рвут или скашивают, сушат на воздухе и обмолачивают. Округло-яйцевидные плоды аниса, как у всех зонтичных, состоят из двух плодиков, но распадаются на них, правда, не всегда.
Действующие вещества: приятный аромат плодов аниса обусловлен эфирным маслом, которого в хорошем материале содержится до 2-3%. Главный компонент этого эфирного масла - транс-анетол. Кроме того, в плодах аниса много жирного масла, сахара и белка.
Целебное действие и применение: анис избавляет от метеоризма, укрепляет желудок, хорошо помогает при кашле. Несмотря на такую, казалось бы, популярность, приходится констатировать, что анис всегда остается "на вторых ролях". Среди средств против вздутия живота из семейства зонтичных более действенным оказывается тмин, а против кашля анису следует предпочесть фенхель. Тем не менее и в том и в другом случае не отказывайтесь и от аниса как в виде чая, так и в форме различных галеновых препаратов (анисовые капли). Но, пожалуй, на первом месте всё-таки стоит его применение от кашля.
Чай из аниса: 1 чайную ложку с верхом плодов, которые предварительно нужно растереть или растолочь (лучше в ступке), заливают 1/4 я кипятка и через 10 минут процеживают. От кашля пьют 2-5 раз в день по чашке чая, подслащенного мёдом. Диабетикам не подслащивать ! Этот чай особенно хорош для маленьких детей.
Против метеоризма и для укрепления желудка анисовый чай дают неподслащенным по 2-5 чашек в день.
Анис всегда оказывается на втором месте, если сравнивать его с фенхелем или тмином. Тем не менее он имеет одно большое преимущество - из этих трёх растений у него самый лучший вкус. Поэтому рекомендуется применять тмин, анис и фенхель смешанными в равных частях, когда готовят целебный чай как для взрослых, так и для детей:
Чай из смеси тмина, фенхеля и аниса: Тмин (толчёные плоды) 25,0; Фенхель (толчёные плоды) 25,0; Анис (толчёные плоды) 25,0. Приготовление и дозировка этого чая те же, что и для анисового.

Употребление в качестве приправы.
Ароматические лекарственные растения, полезные для пищеварения и избавляющие от пучения, используются с успехом и на кухне. Анис широко идет в пищу как пряность, способствующая лучшему пищеварению, для ароматизации хлеба, кислой капусты, свежей белой и краснокочанной капусты, многих салатов.
В кушанья из фруктов также можно добавлять немного анисовых плодов, фруктовые супы, например, от этого становятся более "утончёнными". (Не забудьте и о многочисленных анисовых водках).

Примечание. Нередко в качестве приправы и лекарственного средства используется бадьян (Illicium verum), известный в Германии как "звёздчатый анис", хотя эти растения не родственны. Родина бадьяна - Южный Китай и Северный Вьетнам; там же его и выращивают, как и в других тропических областях. Дикорастущий бадьян - небольшое вечнозелёное дерево с удлинёнными заострёнными цельнокрайними листьями и шаровидными цветками. Раньше ботаники относили это растение к семейству Magnoliaceae, однако ныне выделяют в особое семейство Illiciaceae.
Бадьян известен преимущественно по рождественским пряным выпечкам, в которые добавляют его молотые плоды. Как средство против кашля, при потере аппетита, против метеоризма и нарушений пищеварения бадьян в настоящее время практически не используется.

Применение. Анис обладает интенсивным, лёгким, освежающим пряным ароматом, поэтому его используют в парфюмерно-косметической и пищевой промышленности.
Анис придаёт рыбе ясно выраженный пряный аромат и улучшает её вкус; благодаря сильным антиокислительным свойствам препятствует "ржавлению". Употребляют анис при приготовлении сырной закваски, квашении капусты, солении огурцов, а также для ароматизации напитков, хлебобулочных и кондитерских изделий. Жирное масло, вырабатываемое из аниса, необходимо в лакокрасочном производстве. Отходы (жмых) после переработки содержат до 20 % белка и идут на корм скоту. Это растение хороший медонос.
В кулинарии в основном используют семена, чаще в молотом виде. Многие национальные кухни используют анис при квашении капусты. Гармонично сочетается аромат пряности с запахом и вкусом яблок. Эту особенность использовали на Руси, приправляя анисом мочёные яблоки.

Использование в гомеопатии.
Против потери аппетита и поносов у маленьких детей, у которых режутся зубы, а также как успокаивающее средство используют Anisum в первом и втором разведениях (Dt и D1), принимая 3-5 раз в день по 5-10 (до 15) капель.
Применение в народной медицине.
То, что было сказано о применении аниса, относится и к народной медицине.
А вот что сообщает Иероним Бок в своем травнике (Страсбург, 1577), где перечислены все области применения аниса в народной медицине: "Семена аниса или лекарства из них не только приятны, но и очень полезны тем, у кого затруднено дыхание и кто плохо спит. Они приносят облегчение страдающим от водянки, ибо открывают печень, двигают мочу, облегчают жажду, избавляют от пучения живота. Анис хорош для всех внутренних болезней живота, лёгких, печени и матки, ибо он усиливает, согревает и исцеляет желудок и все внутренние органы, имеет хороший запах, успокаивает боли и рези и т.д.. Применение аниса для стимуляции секреции молока очень популярно и поныне.
Побочные действия: хоть и редко, но может быть аллергическая реакция кожи, дыхательных путей или пищеварительного тракта.

Main constituents.
The aroma of the essential oil (up to 3% in the fruits) is dominated by trans-anethole (max. 90%). Additional aroma components are estragol (iso-anethole, 2%), anise aldehyd (less than 1%), anise alcohol, p-methoxy-acetophenone, pinene, limonene, γ-himachalene (2%). An unusual compound is the phenol ester 4-methoxy-2-(1-propene-yl)-phenol-2-methyl-butyrate, which is characteristic for anise (5%). 
Older books (e.g., Melchior and Kastner) mention that anise, especially of Italian origin, may contain small amounts of highly toxic hemlock fruits. This warning seems now to be obsolete; youll probably not share Sokrates fate, just after enjoying one anise bisquit. Origin Eastern Mediterranean (Egypt?) or West Asia. Turkey is still an important producer in our days, but still better qualities come from Spain. In Far Eastern cuisines (India, Iran, Indonesia), no distinction is made between anise and fennel. Therefore, the same name is usually given to both of them. On the Philippines, star anise, there a popular spice, is referred to as “anise”, too. In Western cuisine, anise is mostly restricted to bread and cakes; occasionally, bread fruit products are aromatized with anise. In small dosage, it is sometimes contained in spice mixtures for sausages and stews. Its main application are, however, anise-flavoured liquors, of which there are many in different Mediterranean countries: Rakı in Turkey, Ouzo; in Greece and Pernod in France. In many cases, oil of anise is substituted by oil of star anise in these products, at least partially. In the East, anise is less known, fennel and star anise being more easily available and more popular. Anise may substitute fennel in Northern Indian recipes, but it is a less suited substitute for star anise in Chinese foods. Anise appears occasionally in Mexican recipes, but I am not sure whether Mexican cooks would use it when and if their native anise-flavoured herbs (Mexican tarragon and Mexican pepper-leaf) are available. Anyway, anise is an acceptable substitute for both, although tarragon is even better. Several plants examanate an aroma comparable to that of anise. Within the Apiaceae (parsley family), both fennel and cicely copy anises aroma nearly perfectly; to a lesser extent, chervil and dill also resemble anise, although their anise fragrance is not that pure as in the former mentioned plants.

Eng.: Anise burnet saxifrage, aniseed. Suom.: Anisruoho, anis. Sven.: Anis. Bot. syn.: Pimpinella anisum L.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Aniis ''Kapli Datskogo Korolja'' Anisum vulgare

Pimpinella anisum L.
  • Brand: Aelita
  • In a pack: 0,3 g
  • Availability: In Stock
  • 1.02€


Top